Zupa tajska z kurczakiem znana pod nazwą tom kha gai to jedna z najpopularniejszych tajskich zup. Zwana jest często również zupą galangalową, ponieważ to właśnie ten składnik nadaje jej ton smakowy. Zupa tajska z kurczakiem łączy w sobie typowe dla Tajlandii smaki: ostry, słodki, kwaśny i słony. Jeśli przygotujesz wcześniej wszystkie składniki przyrządzenie tej zupy staje się banalne i szybkie. Smak jest jednak niepowtarzalny. Nie byłem w Tajlandii, ale ta zupa tajska przekonuje mnie, że może pora odwiedzić ten pyszny kraj.
Składniki
600 ml bulionu drobiowego (najlepiej azjatyckiego);
400 ml mleczka kokosowego;
300 gramów piersi z kurczaka;
300 gramów grzybów (najlepiej połowa shitake, połowa pieczarek);
liście limonki kaffir;
galangal (zamiennie imbir, gdy nie dostaniecie galangalu);
3 łodygi trawy cytrynowe;
1 szalotka;
1 czerwona papryczka chilli;
1-2 limonki;
cukier trzcinowy;
sos rybny;
pasta chilli;
liście świeżej kolendry;
Zupa tajska z kurczakiem przepis
Kurczaka pokrój w nie za duże kawałki, tak „na jeden kęs”. Od grzybów shitake odkrój nóżki (nie będą potrzebne, bo są zbyt twarde), pokrój wraz z pieczarkami w paski, szalotkę pokrój w drobną kostkę. Pokrój w plastry świeży galangal (lub imbir), a także papryczkę chilli. Jeśli w swoim mieście masz sklep orientalny dobrym rozwiązaniem jest zakup za nieduże pieniądze mrożonego zestawu warzyw. Zawiera on zawiera liście limonki kaffir, krojony galangal, tajskie papryczki chilli i trawę cytrynową. Taki zestaw wystarcza na dwa razy. Jeśli nie masz takiej możliwości użyj po prostu składników, które wymieniłem.
Do garnka wlej 600 ml bulionu (<<przepis na tajski bulion drobiowy>>), do niego dolej mleczko kokosowe i 200 ml gorącej wody. Dodaj od razu zmiażdżone pędy trawy cytrynowej, liście limonki kaffir, galangal (lub imbir) i doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 3 minut.
Dodaj kurczaka, grzyby, papryczki chilli, cebulę. Gotuj na wolnym ogniu max 5 minut. Zupy tajskie gotuje się bardzo krótko, aby składniki nie „zgubiły” smaków.
Zupa tajska z kurczakiem galangalowa sposób podania
Zdejmij garnek z ognia i dopraw do smaku. Dodaj: 1 łyżkę pasty chilli, 3 łyżki sosu rybnego i 1 łyżkę cukru. Wyciśnij sok z 1 limonki. Zupa jest gotowa, kiedy wyczuwasz wszystkie żądane smaki w zupie: ostry, kwaśny, słony i słodki. Zupa tajska z kurczakiem winna zostać podana z krążkami papryczki chilli i udekorowana listkami świeżej kolendry.