Zupa tajska z ryżem i pulpetami wieprzowymi

Zupa tajska na bazie domowego bulionu drobiowego zawierająca sporą ilością ryżu podana z pulpetami z mięsa wieprzowego z kolendrą i czosnkiem.

Zupa tajska z ryżem to posiłek idealny na zimę, ponieważ ryż syci, a doskonałe przyprawy wyciskają siódme poty z człowieka. Jeżeli ryż na gęsto nie jest Twoim ulubionym sposobem jego serwowania po prostu ugotuj go osobno, wrzuć do zagotowanego bulionu i dodaj pozostałe składniki, jak w przepisie. Zmieni się konsystencja ale nie smak. Bo zupa tajska smakuje tak, czy siak. Moja zupa tajska jest bardzo aromatyczna, ponieważ zawiera kolendrę i świeży imbir, a także dymkę. Smaku całości nadają pyszne pulpety wieprzowe z wyraźnym posmakiem orientu.

Składniki

250 gramów ryżu jaśminowego;
około 1 litra domowego bulionu drobiowego;
2 ząbki czosnku;
świeża kolendra;
400 gramów łopatki wieprzowej;
pieprz ziarnisty;
sos ostrygowy;
sos sojowy;
ostry sos chilli;
świeży imbir;
dymka;

Zupa tajska z ryżem przepis

Przygotuj 250 gramów ryżu jaśminowego, około 1 litra bulionu drobiowego, 2 ząbki czosnku, świeżą kolendrę, 400 gramów łopatki wieprzowej, pieprz ziarnisty, sos ostrygowy, sos sojowy, ostry sos chili, świeży imbir, a także dymkę. Garstkę świeżej kolendry, obrane ząbki czosnku i łyżeczkę pieprzu ziarnistego umieść w moździerzu, a następnie rozgnieć.

Mięso zmiel w maszynce, dodaj do niego przyprawy z moździerza, łyżkę sosu ostrygowego i łyżkę sosu sojowego. Dobrze wymieszaj. Miskę z mięsem owiń folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Ryż opłukaj pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Wlej połowę bulionu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut (jeśli potrzeba dolej nieco wrzącej wody). Po tym czasie do ryżu dolej wrzącej wody i gotuj go na wolnym ogniu następne 20 minut, aby rozmiękł.

Pozostałe składniki, które posłużą do przyprawienia zupy to  świeży imbir, mielona, słodka papryka, dymka, ostry sos chili, a także sos ostrygowy.

Zupa tajska z ryżem sposób podania

Mięso wyjmij z lodówki i uformuj około 30 maleńkich pulpetów (na jeden kęs). Gotuj pulpety w pozostałym bulionie warzywnym około 20 minut na wolnym ogniu. Do miseczki nałóż gęsty ryż (zupa tajska z ryżem musi być naprawdę gęsta), a następnie dodaj pulpety, imbir, dymkę, listki świeżej kolendry, mielonej, słodkiej papryki, ostry sos chilli.


A może nieco inna zupa tajska ostro kwaśna z krewetkami. Poznaj przepis.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *