Zupa warzywna ze szpinakiem soczewicą i imbirem

Zupa warzywna na bulionie domowym dodatkiem krojonych warzyw, chilli, imbiru, soczewicy podana ze szpinakiem i doprawiona octem winnym.

Zupa warzywna ze szpinakiem według poniższego przepisu to moje kolejne „podejście” do osób stroniących od soczewicy. Czerwona soczewica, bo taką w mojej zupie użyłem gotuje się błyskawicznie, częściowo się rozpada nadając zupie nie tylko wyjątkowego smaku, ale i doskonałej konsystencji. Zupa jest bardzo zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu. Pamiętaj, aby przed ugotowaniem soczewicę dobrze wypłukać pod bieżącą wodą i nie solić zupy, aż do momentu ugotowania się soczewicy, w przeciwnym razie soczewica po prostu nie zmięknie.

Składniki

1200 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego;
150 gramów czerwonej soczewicy;
marchewka;
łodyga selera naciowego;
cebula;
1-2 ząbki czosnku;
mały kawałek świeżego imbiru;
1 czerwona papryczka chilli;
około 10 sztuk pomidorków koktajlowych;
100 gramów świeżego szpinaku;
oliwa extra vergine;
ocet z białego wina;
suszone zioła prowansalskie;
jogurt naturalny;
sól, pieprz;

Zupa warzywna ze szpinakiem przepis

Podstawą każdej domowej zupy powinien być domowy wywar: drobiowy, warzywny lub wołowy. Moja zupa z soczewicy ze szpinakiem ma zacięcie bezmięsne, więc rozsądne byłoby zastosowanie wywaru warzywnego. Ja jednak preferuję zupy na bazie wywaru drobiowego i takiego użyłem w tym przypadku. Ważne, aby był to wywar domowej roboty. Możesz go oczywiście przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalniku. W takim przypadku zupę przygotujesz błyskawicznie.

Gdy już masz gotowy bulion przygotuj pozostałe składniki zupy. Kupując soczewicę zwróć uwagę na to, że jest jej całkiem sporo rodzajów, nie kupuj tej najtańszej, która ma zwykle zniszczone ziarna i brzydki kolor. Ta najlepszej jakości jest o niebo lepsza, smaczniejsza i niewiele droższa, od tej kiepskiej.

Marchewkę, cebulę i seler naciowy obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj, imbir obierz i pokrój w cienkie paski, papryczkę chilli posiekaj bardzo drobno. Umyj pomidory i szpinak, pozostaw do odcieknięcia.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć posiekane marchewkę, cebulę i seler naciowy. Smaż warzywa na wolnym ogniu 5 do 8 minut mieszając od czasu do czasu, aż nieco zmiękną i zaczną wypuszczać aromat.

Porada-> warzywa nie mogą się przyrumienić!

Dodaj do przesmażonych warzyw papryczkę chilli, czosnek i imbir. Smaż kolejne 3 minuty, a następnie przełóż zawartość patelni do garnka z gotującym się bulionem. Wrzuć również do garnka przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Dodaj do zupy dobrze przepłukaną soczewicę. Gotuj wszystko na średnim ogniu około 10 minut.

Zdejmij garnek z gazu i metodą pulsacyjną zmiksuj częściowo zupę tak, aby część składników pozostała w niedużych kawałkach. Jeśli wolisz nie wrzucaj wcześniej do garnka pomidorków koktajlowych. Zrób to dopiero teraz, po zmiksowaniu zupy. Dodaj do zupy szpinak, w całości, albo przesiekaj wcześniej, zależy od Twoich preferencji. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj również 1 lub 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich. Na koniec dopraw zupę 2 łyżkami octu winnego i oliwą exra vergine.

Zupa warzywna ze szpinakiem sposób podania

Skrop zupę już na talerzu jogurtem, ozdób listkami selera naciowego i kawałkami chilli. Ta ciekawa zupa to duża dawka zdrowia, ale przede wszystkim smaku.


Przekonaj się, że zimowa zupa jarzynowa z kaszą jaglana może górować nad mięsiwami pieczonymi. Podobnie jak sycąca zupa warzywna z soczewicą z dodatkiem chilli.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *