Zupa z batatów i chorizo ze świeżą kolendrą

Aromatyczna zupa z batatów, paprykowanej kiełbasy chorizo, kilku warzyw i przypraw na koniec zmiksowana i podana ze świeżą kolendrą.

Aromatyczna zupa z batatów, paprykowanej kiełbasy chorizo, kilku warzyw i przypraw zmiksowana na koniec i podana ze świeżą kolendrą. Zupa z batatów to jedna z moich ulubionych zup. Jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie sycąca i pełna smaku i aromatów. Najlepiej jest zajadać ją niezbyt mocno zmiksowaną, aby pozostawić w całości kawałki chorizo. O ile chorizo można zastąpić inną, paprykowaną kiełbasą (np. węgierską paros kolbasz), to zastąpienie batatów tradycyjnymi ziemniakami mija się z celem. Bataty nadają bowiem tej zupie słodyczy, a kiełbasa ją podkręca. Zupa z batatów to wyjątkowa zupa również dzięki charakterystycznej przyprawie. Jakiej? Zapraszam do przepisu. Bo najważniejszy jest smak.

Składniki

pół litra domowego bulionu warzywnego;
500 gramów batatów;
150 gramów miękkiej kiełbasy chorizo;
cebula;
marchewka;
2 łodygi selera naciowego;
przyprawa curry;
ostra papryczka chilli;
świeża kolendra;
limonka;
1 lub 2 ząbki czosnku;
sól, pieprz;

Zupa z batatów z chorizo przepis

Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w piórka, czosnek i seler w plasterki. Bataty obierz i pokrój w dość drobną kostkę. W przeciwieństwie do marchewki bataty gotują się dość szybko. Pokrój te warzywa w takiej wielkości kawałki, która zagwarantuje, że jak bataty będą miękkie, to marchewka pozostanie „al dente”. Wtedy konsystencja zupy po zmiksowaniu będzie po prostu lepsza. Obierz chorizo ze skóry (jeżeli zajdzie taka potrzeba) i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki według upodobania.

Posiekaj drobno połowę pęczka świeżej kolendry.

Na patelni rozgrzej do średniej temperatury trochę oliwy, a następnie wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Całość posyp 1 łyżką mielonej przyprawy curry. Dokładnie wymieszaj i smaż około 10 minut na średnim ogniu, aby warzywa nieco się zrumieniły, a kiełbasa oddała kolor i aromat papryki. Następnie wlej na patelnię bulion warzywny, przykryj naczynie pokrywką i gotuj około 10 minut, aż bataty będą miękkie.

Dopraw zupę z batatów solą, pieprzem, wrzuć pozostałą świeżą kolendrę i zmiksuj blenderem. Tak, jak pisałem na początku uważam, że lepiej jest zmiksować zupę „na grubo”, wtedy kawałki kiełbasy pozostaną wyczuwalne w czasie jedzenia. Poza tym zdecydowanie wzmocni to smak zupy. Na koniec wciśnij do zupy sok z limonki do smaku.

Zupa z batatów propozycja podania

Koniecznie winna zostać ozdobiona listkami świeżej kolendry oraz drobno posiekaną papryczką chilli dla zaostrzenia smaku. Również cząstka limonki powinna znaleźć się na stole.


Koniecznie wypróbuj również przepis na pieczone bataty które podasz z masłem czosnkowym. Ze wszech miar warto.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *