Zupa z fasoli mung to moja kolejna propozycja „fasolówki”. Zupa jest naprawdę prosta w przygotowaniu, pamiętać jedynie trzeba o namoczeniu fasoli dzień wcześniej. Do tej zupy dodałem jedynie ziemniaki, czosnek i czerwoną cebule, która ciągle jest niedoceniana u nas, a znakomicie podnosi walory smakowe gotowanych dań. Istotą dobrej zupy jest domowy wywar warzywny. I tu sedno sprawy, bo jeżeli masz robić tę zupę na kostce rosołowej to lepiej odpuść. Szkoda fasoli mung, jest na to zbyt smaczna i zbyt wartościowa, aby zalewać ją chemią.
Składniki
około 150 gramów suchej fasoli mung;
kilka ziemniaków;
1 duża czerwona cebula;
2-3 ząbki czosnku;
1 litr domowego bulionu warzywnego;
kminek mielony;
kwaśna, gęsta 18% śmietana;
mąka;
100 gramów łososia wędzonego na zimno w plastrach;
sól, pieprz;
Zupa z fasoli Mung przepis
Fasolę mung namocz w przegotowanej, przestudzonej wodzie przez noc. Jak każda fasola i ta nieco zwiększa swoją objętość podczas namaczania, a także później w trakcie gotowania. Bulion warzywny domowy jest najlepszą bazą chyba każdej zupy. Postaraj się przygotować go wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz czas w dniu przygotowania zupy. Czosnek obierz, posiekaj drobno, a następnie zmiażdż z odrobiną gruboziarnistej soli w moździerzu na pastę. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć namoczoną fasolę i ziemniaki. Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu. Dopraw warzywa na patelni mielonym kminkiem. Ile kminku? Jedna, czy dwie łyżeczki, zależy od Twojego smaku. Nie żałuj również pieprzu. Wrzuć na patelnię pastę czosnkową, a następnie całość zamieszaj i smaż jeszcze chwilkę. Przesmażone warzywa przełóż do garnka z gotującym się bulionem warzywnym. Gotuj zupę około 5 minut, fasolka mung potrzebuje niewiele czasu, aby zmięknąć. Dodaj obraną, grubo posiekaną czerwoną cebulę i gotuj zupę kolejne 5 minut.
Zupa z fasoli Mung sposób podania
Gdy zupa jest gotowa dopraw ją solą, ewentualnie jeszcze pieprzem i mielonym kminkiem. Następnie wlej do zupy 1 łyżkę uprzednio zahartowanej kwaśnej śmietany. Gotuj zupę jeszcze 2 minuty, zupa fasolowa z fasoli mung jest gotowa. Zupa „wymaga” już w tej chwili jedynie ozdobienia wędzonym łososiem oraz świeżym koperkiem, a także kawałkami czerwonej cebuli. Zajadaj ją od razu, bo z upływem czasu fasolka będzie pęcznieć i zupa stanie się niemiłosiernie gęsta.
Zrób fasolkę na gęsto w stylu greckim, poznaj przepis na fasoladę grecką. Jestem pewien, że zachwyceni Cię także bardzo lubiany przepis na makaron z porem i łososiem.