Zupa z fasolki szparagowej na kurczaku gotowana

Zupa z fasolki szparagowej przygotowana na wywarze z kurczaka gotowana z ziemniakami i marchewką doprawiona cząbrem i kwaśną śmietaną.

Zupa z fasolki to świetne danie na lato, kiedy świeżej fasolki szparagowej jest pod dostatkiem. Zarówno zielonej, jak i żółtej. A i młode ziemniaki oraz słodziutka karotka smaku zupie dodają. Osoby nie jedzące mięsa mogą z powodzeniem przyrządzić tę zupę na domowym wywarze z jarzyn, również będzie super smakowała. Nie musisz również zupy zabielać śmietaną, jeżeli uważasz, że jest ona tutaj zbędna. Uważaj jednak, bo rezygnując z kolejnych składników mojej zupy możesz dojść do momentu, w którym nie będzie w niej nic oprócz fasolki szparagowej. W ten sposób pozbawisz zupę doskonałego smaku.

Składniki

4 podudzia z kurczaka;
jarzyna, jak do rosołu;
300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
300 gramów żółtej fasolki szparagowej;
3-4 ziemniaki;
1 marchewka;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
suszony cząber;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Zupa z fasolki szparagowej przepis

Do garnka włóż kurczaka, jarzynę i gotuj wywar drobiowy. Podczas gdy rosół się gotuje przygotuj pozostałe składniki zupy. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a fasolkę szparagową pozbaw twardej końcówki. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Fasolkę szparagową umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na kawałki o długości 2-3 centymetry.

Rosół i kurczak powinny być już gotowe. Wyjmij mięso i pozostaw do przestygnięcia, a wywar drobiowy przecedź. Kurczak powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Wywar wlej z powrotem do garnka, powinno go być około 1,5 litra. Od razu wrzuć do garnka fasolkę szparagową i ziemniaki. Wrzuć również startą marchewkę. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i 1 łyżeczkę suszonego cząbru. Gotuj zupę na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane.

Natkę pietruszki umyj. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody 1 łyżkę mąki pszennej. Następnie dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj dobrze, aby nie było grudek. Zahartuj śmietanę zupą, zamieszaj i wlej zawartość szklanki do zupy. Dodaj w razie konieczności sól, pieprz i ewentualnie jeszcze trochę cząbru.

Zupa z fasolki szparagowej sposób podania

Mięso kurczaka oddziel od kości i posiekaj, dodaj do zupy. Zagotuj zupę, wyłącz gaz pod garnkiem. Na koniec wrzuć drobno posiekaną natkę pietruszki. Twoja zupa z fasolki jest gotowa. I jest pyszna. Zasmakuje podane zarówno jako gorąca zupa, ale i w temperaturze pokojowej.


Wypróbuj odlotowy przepis na bitki cielęce w sosie grzybowym. Niewiarygodnie pyszne danie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *