Zupa z mamuta z ogromem różnych warzyw

Zupa jarzynowa z dodatkiem mamuta zbudowana na bazie soffritto, czyli długo smażonych cebuli, selerze i marchwi.

Zupa z mamuta to taki rodzaj zupy, który po prostu uwielbiam. Mnóstwo warzyw, wszystkie właściwie sezonowe. Jedne u schyłku, drugie dopiero co pojawiające się. Oczywiście każda zupa jarzynowa zbudowana winna być na porządnym soffritto, czyli dość długo smażonych niektórych warzywach. I pamiętaj latem nie musisz rezygnować z zup. Wystarczy serwować je wtedy w temperaturze pokojowej. Dzięki temu w pełni odkryjecie smak świeżych warzyw.

Składniki

500 gramów zielonego mamuta;
3 duże ziemniaki;
1 spora marchewka;
bulwa kopru włoskiego (fenkułu);
mały kawałek pora;
1 większa cebula;
1 duża łodyga selera naciowego;
2-3 ząbki czosnku;
suszony cząber;
suszone zioła prowansalskie;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Zupa z mamuta przepis

Do przygotowania zupy z mamuta potrzebne są: 1 spora marchewka, bulwa kopru włoskiego (fenkułu), mały kawałek pora, 1 większa cebula, 1 duża łodyga selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku, to wszystko to składniki soffritto. Niezbędnymi w zupie będą oczywiście 500 gramów zielonego mamuta oraz 3 duże ziemniaki.

Posiekaj w drobną kostkę wszystkie warzywa, oprócz mamuta i ziemniaków. W garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i wrzuć czosnek. Smaż go krótką chwilę, aż odda smak. Następnie do garnka wrzuć wszystkie posiekane warzywa i smaż je na wolnym ogniu nawet do 10 minut, aby zmiękły i oddały smak (warzywa nie powinny się przyrumienić). Podczas gdy warzywa się smażą umyj mamuta i pokrój go w nieduże kawałki „na jeden kęs”.

Przesmażone warzywa zalej około 2 litrami wrzącej wody. Do garnka włóż także pokrojonego mamuta, a następnie dodaj sól, pieprz, suszony cząber, zioła prowansalskie, wszystko według własnego smaku, przy czym cząber moim zdaniem jest obowiązkowy w tej zupie. Gotuj zupę 10 minut, aż mamut będzie „al dente”.

Zupa z mamuta propozycja podania

Dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki, dolej wody, jeśli potrzeba i gotuj zupę kilka minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw zupę z mamuta ostatecznie, a następnie zahartuj ją kwaśną śmietaną. Obowiązkowo powinna zostać posypana przed podaniem suszonym cząbrem.


A może chrzanowka na białej kiełbasie przepis prosty, ale bardzo smakowity.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *