Zupa z porem to znakomity sposób na wykorzystanie pora. Warzywa niezwykłego, ale w naszej kuchni używanego dość rzadko i schematycznie. Oto przedstawiam Wam przepis na zupę słodką od pora, z dodatkiem bogatej w białko ciecierzycy oraz nutą paprykowej, podsmażonej, chrupiącej kiełbasy chorizo. Chorizo to oczywiście opcja w tej zupie, ale uwierzcie, że bardzo „podkręca” jej smak. Całość myślę, że jest wielce zadowalająca i powinniście spróbować.
Składniki
100 gramów pikantnej kiełbasy chorizo;
2 naprawdę duże pory;
250 ml passaty pomidorowej;
240 gramów ciecierzycy z puszki;
1 litr domowego bulionu warzywnego;
100 gramów świeżego szpinaku „baby”;
2 ząbki czosnku;
łyżeczka słodkiej, mielonej papryki;
1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki;
łyżeczka kminu rzymskiego;
sól, pieprz;
Zupa z porem i chorizo przepis
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w plasterki i smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy stanie się chrupiąca zdejmij ją z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
3. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po chorizo wrzuć posiekanego w półplasterki pora i smaż go około 7-8 minut, aż nieco zmięknie. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i dodaj 1 łyżeczkę kminu rzymskiego. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
4. Wlej na patelnię passatę pomidorową, zamieszaj i smaż 3 minuty.
5. Do garnka z wrzącym 1 litrem bulionu warzywnego przełóż zawartość patelni. Dodaj nieco soli i po 1 łyżeczce słodkiej papryki mielonej i mielonej papryki wędzonej.
6. Wrzuć odsączoną i przepłukaną ciecierzycę. Gotuj zupę 5 minut.
7. Na koniec wrzuć szpinak. Dopraw zupę (sól, pieprz, papryka, kmin) i wyłącz gaz pod garnkiem. Zupa z porem chorizo i ciecierzycą jest już właściwie gotowa.
Zupa z porem chorizo i ciecierzycą sposób podania
Na wierzch zupy nałóż kawałki chrupiące, przesmażone wcześniej plasterki chorizo i zajadaj ze smakiem. Zasmakuje z pewnością koneserom dobrego i nieco bardziej wyrafinowanego smaku.
Spróbuj <<przepis na wieprzowinę duszoną z porami>>. Prosto i znakomicie smakowo. Warto!