Zupa ze świeżych grzybów leśnych na śmietanie

Zupa ze świeżych grzybów leśnych przygotowana na bazie domowego wywaru jarzynowego z trzema rodzajami świeżych grzybów zabielona na koniec kwaśną śmietaną.

Zupa ze świeżych grzybów to obowiązkowa pozycja pojawiająca się na naszych stołach już późnym latem. A i jesienią, gdy grzybów pod dostatkiem nie sposób odmówić sobie talerza pysznej zupy grzybowej. Oczywiście, grzyby muszą być świeże, pachnące, w przeciwnym wypadku zupa nie będzie smakować, jak należy. Idealnie, jeśli masz las w pobliżu i znasz się na grzybach. Jeżeli nie to zdaj się na własny nos. Jeżeli grzyb wyraźnie pachnie oznacza to, że jest świeży i jeśli nie ma robaków będzie pyszny. I właśnie takich grzybów użyj przyrządzając tę zupę.

Składniki

300 gramów świeżych prawdziwków;
250 gramów świeżych kozaków;
350 gramów świeżych podgrzybków;
2 marchewki;
3 pietruszki;
natka pietruszki;
kawałek selera;
1 duża cebula;
gęsta, kwaśna śmietana;
masło;
mąka pszenna;
1 czerwona papryczka chilli;
2 garści makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu);
sól, pieprz;

Zupa ze świeżych grzybów leśnych przepis

Z marchewki, pietruszki, selera i części natki ugotuj wywar jarzynowy. Finalnie będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Oczywiście jeżeli masz domowy wywar jarzynowy przygotowany wcześniej pomiń ten krok. Grzyby oczyść z nieczystości nożykiem. Grzybów nigdy nie myję, aby nie nasiąknęły wodą, lecz króciutko i intensywnie płuczę. Tobie również polecam tę metodę, zrób to tuż przed krojeniem grzybów. Po przelaniu grzybów bieżącą wodą od razu odsącz je potrząsając zdecydowanie durszlakiem. Pokrój grzyby w paski i kawałki, nie za drobno, bo podczas duszenia, a potem gotowania grzyby rozpadną się i powstanie okropna masa. Pokrojone grzyby powinny nadal przypominać, że są grzybami, nie krój ich bezmyślnie i byle jak.

Porada-> grzyby pokrój tak, aby cieszyły oczy również na talerzu.

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na dużej patelni o wysokich brzegach rozgrzej lekko 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojone grzyby, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu, aby nie zniszczyć kształtu grzybów. Na małej patelni obok rozgrzej nieco masła i wrzuć cebulę. Grzyby, gdy już zrumienią się po odparowaniu wody z nich wypływającej połącz z przesmażona cebulką. Na patelnię z grzybami wsyp 1 kopiatą łyżkę mąki. Zamieszaj delikatnie i przesmaż 1 minutę. Wsyp małą łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki, nie za dużo, bo zmienisz całkowicie kolor zupy. Dodaj również do smaku nieco suszonego tymianku.

Porada-> odrobina mielonej papryki poprawi kolor i smak zupy grzybowej.

Wlej na patelnię szklankę gorącej wody i zamieszaj wszystko, aby powstała gęsta masa z grzybami. W garnku zagotuj przygotowany wywar jarzynowy, a następnie wlej do niego zawartość patelni, czyli podduszone grzyby. Jeśli trzeba uzupełnij gorącą wodą, aby uzyskać pożądaną gęstość zupy, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Zmniejsz gaz pod garnkiem i gotuj zupę na wolnym ogniu 20 minut.

Zupa ze świeżych grzybów „wykończona” zostanie ostrą, czerwoną papryczką chilli i natką pietruszki, a ponadto wzbogacona będzie niewielką ilością makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu). Przygotuj te składniki. Wrzuć garść makaronu do zupy, mój gotuje się 5 minut. Jeżeli Twój potrzebuje więcej czasu wrzuć go odpowiednio wcześniej. Posiekaj papryczkę chilli w plasterki i również wrzuć ją do zupy.

Zupa ze świeżych grzybów sposób podania

Do szklanki wlej 2 kopiate łyżki śmietany. To musi być najlepsza śmietana, jaką jesteś w stanie dostać. Najlepiej wiejska, sprawdzona. Tak, nawet śmietana robi różnicę w zupie. Zahartuj śmietanę chochelką zupy, zamieszaj i wlej całość do garnka z zupą. Zagotuj.

Przesiekaj natkę pietruszki i wrzuć na koniec do zupy. Wyłącz gaz pod garnkiem. Zupa ze świeżych grzybów jest gotowa. Znakomita pozycja zarówno na niedzielny obiad, jak i na zwykły posiłek w ciągu tygodnia. Smakować będzie zawsze wybitnie.


Spróbuj też rewelacyjny przepis na makaron z kurkami i mięsem. Siła i smaków grzybów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *