Żurek na białej kiełbasie

Żurek na białej kiełbasie przygotowany na surowej kiełbasie z dodatkiem suszonych grzybów, majeranku, zakwasu i kwaśnej śmietany.

Żurek na białej kiełbasie przygotowany na surowej kiełbasie z dodatkiem suszonych grzybów, majeranku, zakwasu i kwaśnej śmietany. Bardzo ważnym jest, aby do przyrządzenia tego żurku użyć białej, surowej kiełbasy. Koniecznie surowej, nie parzonej. Podczas gotowania odda ona smak i nada zupie pysznego aromatu. Im lepsza kiełbasa tym oczywiście lepszy smak zupy. Do zupy dodaję również mój tajemny składnik, dzięki któremu mój żurek zyskuje dodatkowo na smaku. Zapraszam.

Składniki

600 gramów surowej, białej kiełbasy;
500 ml dobrego zakwasu na żurek;
4 kapelusze suszonych podgrzybków;
1 marchewka;
1 pietruszka;
mały kawałek selera;
1 główka czosnku;
2 łyżki suszonego majeranku;
2 liście laurowe;
3 ziarenka ziela angielskiego;
1 łyżka mąki pszennej;
2 łyżki gęstej, kwaśnej 18% śmietany;
sól, pieprz;

Przepis na żurek na białej kiełbasie

Przygotowanie wywaru

W małym rondelku umieść 4 kapelusze suszonych podgrzybków i zalej 200 ml gorącej wody, mocz grzyby przez 15 minut.

Białą kiełbasę włóż do garnka i zalej 1,8 litrami zimnej wody (dowiedz się skąd wzięła się <<tradycja jedzenia białej kiełbasy>> w Polsce). Doprowadź całość do wrzenia i zdejmij szumowiny. Następnie umieść w garnku marchewkę, pietruszkę, seler, 1 łyżkę suszonego majeranku, garstkę zmiażdżonych ziaren pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Do garnka dodaj również namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Aby uzyskać jeszcze lepszy wywar możesz dodać również 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.

Następnie dodaj obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. U mnie jest to cała główka, a czasem i więcej. Teraz zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj wywar około 30 minut. Na 5 minut przed upływem tego czasu ponakłuwaj kiełbasę, aby uwolnić jej smaki i soki do wywaru. Jeżeli zrobisz to wcześniej kiełbasa stanie się zbyt sucha, a tak i kiełbasa, i zupa zyskują na smaku.

Dodajemy zakwas

Wyjmij wszystkie składniki z garnka i odłóż na bok. Teraz nadszedł czas na wlanie zakwasu. Zakwas na żurek (poznaj <<przepis na zakwas na żurek>>) to oczywiście rzecz niezwykle istotna, decydująca w tym samym stopniu, co jakość wywaru o końcowym smaku żurku. Najlepszy jest oczywiście domowy zakwas, ale jeżeli takim nie dysponujesz poszukaj w swojej okolicy dobrego zakwasu od lokalnych producentów. Do wywaru wlej zakwas i zamieszaj. W zależności od tego, jak kwaśny żurek na białej kiełbasie lubisz wlej mniej lub więcej zakwasu.

Rozpuść 1 płaską łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj 2 łyżki 18 % kwaśnej śmietany, a następnie zahartuj chochlą zupy. Całość wymieszaj dobrze i wlej  do garnka.

Żurek na białej kiełbasie sposób podania

Na koniec obierz ze skóry ugotowaną kiełbasę i pokrój w nieduże kawałki i dodaj do zupy. Pokrój również ugotowane grzyby i dodaj do żurku. Ja zwykle w tym momencie dodaję jeszcze trochę suszonego majeranku i czosnku.

Żurek podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami. Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami. Żurek świetnie smakuje zaraz po jego ugotowaniu, ale prawdziwą petardą staje się na drugi dzień, gdy się przegryzie.

Rekomendowane przepisy

6 komentarzy

  1. blank

    A co jeśli chciała bym dodać boczku ? Jak mogę to zrobić?

    1. blank

      Oczywiście, byle nie był zbyt tłusty. Mogą tez być żeberka wędzone. Wszystkiego dowiesz się z przepisu https://kuchniatomka.pl/zurek-na-zeberkach-wedzonych/

  2. blank

    Witam,
    Co robi się z mąką z zakwasu? Miesza z zakwasem przed wlaniem do wywaru? Czy zostawia na dnie jako odpad?

    1. blank

      Zakwas tuż przed wlaniem należy dobrze wymieszać energicznie wstrząsając butelką, aby po wlaniu nie porobiły się grudki. Wlewa się wszystko.

  3. blank

    Panie Tomku – REWELACJA! Zawsze się bałam gotowania żurku, bo mi nie wychodził i w końcu przestałam próbować. A ten jest przepyszny! Dziękuję za przepis !!!

    1. blank

      Agnieszka: dzięki. miesiąc bez talerza dobrego żurku miesiącem straconym pozdrawiam. P.S. Bez „panów” poproszę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *