Żurek na maślance bez dodatku zakwasu

Fantastyczny żurek na maślance z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku oraz chrzanu i suszonych grzybów. Chociaż nazywam go żurkiem jest on przygotowywany bez dodatku zakwasu

Żurek na maślance przygotowany bez dodatku zakwasu smakuje niemal dokładnie tak samo, jak żurek tradycyjny z zakwasem. Oczywiście taki żurek różni się konsystencją np. od żuru śląskiego, takiego gęstego i bardzo zawiesistego. Jednak w swojej kategorii przypomina klasyczny żurek, zarówno jeśli chodzi o smak, kwaśność i gęstość polewki. Te ostatnie budują maślanka i pszenna mąka. W zależności od zastosowanych przez Ciebie proporcji pomiędzy wywarem, a maślanką Twój żurek będzie za każdym razem smakował nieco inaczej. Ilość dodanej mąki zadecyduje zaś o gęstości tej przepysznej zupy.

Składniki

1,5 litra domowego bulionu z kurczaka;
1 litr dobrej maślanki;
szklanka mleka;
kilka suszonych grzybów;
250 gramów surowego wędzonego boczku;
250 gramów kiełbasy śląskiej;
2 łyżki tartego chrzanu;
2 wiejskie jajka;
1 duża cebula;
3 łyżki mąki pszennej;
3 ząbki czosnku;
suszony majeranek;
smalec gęsi lub wieprzowy;
sól, pieprz;

Przepis na żurek na maślance

Grzyby mocz w niedużej ilości gorącej wody przez około 20 minut. Dobry, domowy bulion z kurczaka (ewentualnie jarzynowy) to konieczna baza do Twojego żurku. Nawet nie myśl o bulionie z kostki.

W garnku rozgrzej porządną łyżkę smalcu gęsiego lub wieprzowego. Jeśli nie dysponujesz domowym smalcem użyj lepiej oleju, zamiast kupnego smalcu (dowiedz się jak upiec gęś i uzyskać gęsi smalec). Na rozgrzany smalec wrzuć pokrojoną kiełbasę i boczek. Smaż wędlinę na średnim ogniu przez kilka minut, żeby się ładnie zrumieniła. Do przesmażonych wędlin wrzuć posiekaną cebulę i smaż dalej, aż ta ładnie się zeszkli. Gdy cebula się zeszkli, a wędlina będzie ładnie zrumieniona wlej do garnka bulion. U góry podałem Ci swoje proporcje bulionu i maślanki. Eksperymentuj z proporcjami, by znaleźć swój smak.

Następnie dodaj do zupy namoczone grzyby wraz z wodą z ich moczenia. Dodaj do zupy liście laurowe i ziele angielskie i  gotuj całość na wolnym ogniu 15 do 20 minut.

Do dużej miski włóż starty chrzan. Może być ze słoiczka, ważne aby był prawdziwy, bez żadnej chemii. Następnie wlej do niego maślankę. Zamieszaj, a następnie dodaj 2 wiejskie jajka oraz obrany i zmiażdżony czosnek. Wlej do maślanki szklankę mleka (przekonaj się, jakie właściwości i wartości odżywcze ma maślanka). Dopraw uzyskaną emulsję solą i sporą ilością suszonego majeranku. Następnie dodaj 3 łyżki mąki pszennej.

Na koniec dobrze wymieszaj powstałą emulsję. Wlewaj ją powoli do garnka z wywarem i wędlinami ciągle mieszając, aby maślanka się nie zważyła, ani nie przypaliła.

Żurek na maślance propozycja podania

Kiedy żurek na maślance się zagotuje od razu wyłącz gaz pod garnkiem, w przeciwnym razie żurek może się zważyć. Jeżeli trzeba dopraw go jeszcze solą, pieprzem i majerankiem oraz czosnkiem.

Podawaj z gotowanym jajkiem i posypany posiekanym szczypiorkiem. Do zupy można dodac również np. ugotowane osobno pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Najlepiej smakuje (jak każdy żurek) na drugi dzień.


Przygotuj również rewelacyjny w smaku żur na maślance z chrzanem. Nie pożałujesz!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *