Puree z grochu fava przepis z Grecji

Puree z grochu łuskanego gotowanego z dodatkiem cebuli, a następnie zmiksowanego i wzbogacony o oliwę.

Puree z grochu przygotowane na sposób grecki (fava) to znakomity dodatek do dania głównego, ale i samoistna przekąska. Aż dziw bierze, że nawet amatorzy grochu w naszym kraju niezbyt często konsumują groch w takiej formie. Tym, którzy groch uważają za ciężkostrawne jedzenie przypominam, że najzdrowszą dietą świata jest ta kreteńska, a w niej prym wiodą rośliny strączkowe. I wiesz, co Ci powiem? To puree z grochu naprawdę nie jest ciężkostrawne. Mało tego, Kreteńczycy zalewają je dodatkowo (jak to na Krecie) połową szklanki oliwy extra vergine. I żyją. I to żyją długo, i w dobrym zdrowiu. Na pohybel dietetykom.

Składniki

400 gramów suszonego, omielonego (łuskanego) grochu;
2 cebule;
1 cytryna;
natka pietruszki;
pół szklanki oliwy extra vergine;
sól, pieprz;

Przepis na puree z grochu

Wypłucz bardzo dokładnie groch pod zimną, bieżącą wodą. Wypłukany groch przełóż do garnka i zalej go 1,2 litrami zimnej wody. Gotuj do momentu, gdy woda prawie się zagotuje, nie pozwól jednak na to. Gdy woda w garnku z grochem zacznie powoli wrzeć usuń z powierzchni wody powstała pianę. Następnie wrzuć do garnka obrane i pokrojone w ćwiartki cebule. Gotuj groch na małym ogniu 1 godzinę. Po tym czasie groch powinien już być bardzo miękki, a co najmniej jego połowa wręcz rozgotowana. Wody powinno pozostać około 1/3 jej początkowej ilości.

Miksujemy groch i warzywa

Przelej groch z pozostałą po gotowaniu wodą do miski malaksera. Jeśli uważasz, że wody jest za dużo odlej ją do szklanki i odstaw na bok, w razie czego dolejesz za chwilę. Miksuj dokładnie groch w malakserze na gładką, puszystą masę. Puree z grochu przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował. Posól do smaku, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wlej do puree z grochu trochę oliwy.

Puree z grochu sposób podania

Podawaj posypane posiekaną drobno cebulą i natką pietruszki, obowiązkowo skropione oliwą extra vergine i sokiem z cytryny. To świetna przekąska, ale i znakomity dodatek do dań głównych, np. do grillowanych ramion ośmiornicy (poznaj <<przepis na ośmiornicę z grilla>>).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *