Zupa fasolowa Jokai przepis z Węgier

Zupa fasolowa Jokai przygotowana została na golonce wędzonej z dodatkiem warzyw korzeniowych oraz kiełbasy paprykowanej.

Zupa fasolowa Jokai jest w całych Węgrzech zupą bardzo popularną. Od razu uprzedzam, że zupa jest naprawdę sycąca, a składniki, które zawiera bardzo konkretne. To zupa dla prawdziwych twardzieli. Jej bazą jest wędzona golonka. To właśnie na wywarze z niej buduje się smak zupy, a dodaje się do niej (oprócz oczywiście tejże golonki) paprykowaną węgierską kiełbasę i fasolę. Przynajmniej raz w roku, zimą, zjedzenie tej niesamowitej, przepysznej zupy powinno być obowiązkowe.

Składniki

golonko wędzone o wadze do 1,5 kilograma;
300 gramów drobnej, suszonej fasolki;
150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej;
1 duża cebula;
1 ząbek czosnku;
2 marchewki;
2-3 pietruszki;
kawałek selera;
liście laurowe, ziele angielskie;
smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy);
mielona słodka papryka;
mielona ostra papryka;
ocet jabłkowy;
sól;

Zupa fasolowa Jokai przepis

Podstawą tej ciekawej zupy jest wędzona golonka (niepeklowana). U nas niełatwo jest ją dostać, więc jeśli masz możliwość kup takową będąc na Węgrzech lub poproś kogoś, kto tam jedzie. Być może w Twojej okolicy jest jakiś sklep oferujący węgierskie produkty. Warto się zainteresować i popytać. Węgierska golonka wędzona ma bardzo specyficzny smak i jeżeli nawet znajdziesz gdzieś w Polsce wędzoną „po naszemu” zupa fasolowa Jokai i tak daleka będzie od oryginału.

Jeżeli kupisz golonkę peklowaną to przed gotowaniem zupy należy ją moczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Jeśli tego nie zrobisz wywar będzie bardzo słony i nie pomoże nawet usunięcie nadmiaru soli z powierzchni wywaru po ugotowaniu golonki. Dlatego lepiej jest mieć golonkę niepeklowaną, po prostu jedynie wędzoną.

Suszoną fasolkę również należy moczyć przez noc, a przynajmniej przez 8 godzin. I również w zimnej wodzie.

Na drugi dzień włóż golonkę do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Ponieważ wędzona golonka jest twarda może to potrwać nawet 2 godziny.

Porada-> aby golonka wędzona zmiękła należy ją gotować około 2 godzin

Nawet jeżeli dobrze wymoczysz golonkę i tak na powierzchni wywaru podczas gotowania może zbierać się nieco soli z golonki. Nie usuwaj jej, ponieważ wraz z nią usuniesz smak wywaru. Trochę soli w takim wielkim garze wywaru na pewni Ci nie zaszkodzi zwłaszcza, że do zupy trafią również warzywa korzeniowe, które część tej soli zabsorbują. Gdy golonka jest miękka wyjmij ją z garnka i odstaw, aby nieco przestygła. Do wywaru włóż zaś przepłukaną  fasolkę i gotuj ją na wolnym ogniu do miękkości (około 1 godziny).

Podczas gdy fasolka się gotuje przygotuj pozostałe składniki zupy. Warzywa korzeniowe obierz i pokrój w niedużą kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Gdy fasolka zmięknie wrzuć do zupy fasolowej Jokai pokrojone warzywa i kiełbasę. Gotuj całość około 10 minut.

Zupa fasolowa Jokai przygotowanie zasmażki

Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklij ją, a następnie wrzuć obrany i posiekany ząbek czosnku. Następnie wsyp 2-3 łyżki mąki pszennej i przesmaż całość „na jasno” (nie przypal).

Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 1 łyżkę mielonej, słodkiej papryki i mieszaj dokładnie, aby tłuszcz połączył się z przyprawą. Gdy tak się stanie wstaw patelnię z powrotem na gaz i wlej na nią 1 chochelkę wywaru z garnka. Zamieszaj, zagotuj i zaczekaj chwilkę, aż zasmażka zgęstnieje.

Gotową zasmażkę przelej do zupy. Zupę zamieszaj i dopraw do smaku ostrą mieloną papryką. Przestudzone mięso z golonki obierz z kości i skóry, posiekaj i również dodaj do zupy. Na koniec dopraw zupę octem jabłkowym, ewentualnie octem winnym. To potężna dawka mocy i smaku.


Spróbuj także wyśmienity i sprawdzony <<przepis na zupę z fasoli mung z łososiem>>. Wyjątkowy smak.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *