Lasagne z mięsem bez sosu beszamelowego

Lasagne z mięsem to płaty makaronu przekładane z mięsem mielonym duszonym z dodatkiem przesmażonych drobno krojonych warzyw i przypraw, a następnie w całości zapieczone z serem.

Lasagne z mięsem lubię i to bardzo, ale nie jadam za często, bo zwykle jest to dla mnie zbyt sycące danie. Przepis, który prezentuję jest kompromisem pomiędzy dobrym smakiem, a lekkością lasagne. O ile o lekkości w przypadku lasagne w ogóle można mówić. Jest tutaj zatem mięso wołowe, ale nie ma beszamelu, jest ser, ale nieco mniej niż zwykle, tyle aby jedynie „związać” sos. Jest nieco czerwonego wina, są pomidory, a przede wszystkim jest soffritto jako baza mojego sosu. Moja lasagne z mięsem ma w sobie zgoła odmienne smaki, aniżeli ta znana, jako bolońska. To naprawdę dobry przepis, wypróbuj.

Składniki

1 opakowanie makaronu lasagne;
600 gramów mielonej wołowiny;
300 gramów twardego żółtego sera;
150 gramów mozzarelli;
1 cebula;
4 ząbki czosnku;
3 łodygi selera naciowego;
puszka krojonych pomidorów bez skóry;
pół szklanki czerwonego wina;
2-3 listki laurowe;
1 czerwona papryczka chilli;
sól, pieprz;

Przepis na lasagne z mięsem

Zrób soffritto: na rozgrzanej oliwie smaż przez około 10 minut na wolnym ogniu drobno pokrojone cebulę, 4 ząbki czosnku oraz 3 łodygi selera naciowego. Następnie dodaj 600 gramów mielonej wołowiny i smaż następne 10 minut. Dodaj puszkę krojonych pomidorów bez skóry oraz wlej pół szklanki czerwonego wina, dodaj listek laurowy oraz sól, a także świeżo zmielony pieprz. Duś około pół godziny.

Podczas gdy sos się dusi podgotuj płaty makaronu lasagne (do stanu „al dente”).

Zapiekamy lasagne z mięsem

W wysmarowanej oliwą niedużej brytfance układaj kolejno płaty makaronu i sosu, każdą warstwę posyp startym serem żółtym. Z podanych ilości powinno być 3 lub 4 warstwy. Na wierzchu rozłóż poszarpane kawałki mozarelli oraz posyp drobno posiekaną papryczką chilli. Piecz w piekarniku w temperaturze około 180 stopni do zrumienienia się wierzchu (15 do 20 minut).

Lasagne z mięsem sposób podania

Po wyjęciu z piekarnika pozostaw lasagne z mięsem na 5 minut, aż nieco stężeje, aby łatwiej móc ją wyjąć z brytfanki. Do dania podaj czerwone wytrawne wino, np. chianti.


A co powiesz na <<lasagne z grzybami>> ? Pyszne i łatwe danie, pełne smaku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *