Żurek na żeberkach wędzonych smakuje wybornie, o ile użyjesz naprawdę smakowitego kawałka wieprzowiny. Mam na myśli prawdziwie wędzone żeberko, a nie takie bejcowane. To drugie smak odda wodzie w pięć minut, to pierwsze potrzebować będzie dobrej godziny, aby Twój wywar naciągnął smakiem wędzonki. Nie kupuj zatem byle czego, ale idź do dobrego rzeźnika. Po drodze kup porządny zakwas na żurek. Domowym sposobem robiony, a nie octem zaprawiony. Różnicę zapamiętasz. Na zawsze.
Składniki
żeberko wędzone o wadze około 450 gramów
sprawdzony zakwas na żurek
jarzyna jak do rosołu
główka czosnku
suszony majeranek
suszony cząber
garść suszonych grzybów
kwaśna śmietana
sól, pieprz
Żurek na żeberkach wędzonych przepis
Dobre, porządnie wędzone żeberko to absolutnie podstawa każdego dobrego żurku. Dlatego moje żeberka kupiłem u znajomego rzeźnika, był to absolutnie najlepszy wybór.
Żeberka wędzone włóż do dużego garnka. Następnie dodaj seler, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz ziarnisty. Obierz i wrzuć także czosnek, jego ilość zależy od upodobań, ale u mnie jest to zazwyczaj cała główka. Dodaj również suszony majeranek i suszony cząber.
Gotuj żeberka w warzywach około godziny aż będą miękkie, jednak nie powinny się rozpadać. Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw na bok, aby nieco przestygło. Uzyskany wywar przecedź przez sito i zagotuj, a następnie wlej do niego zakwas na żurek.
Do żurku na żeberkach wędzonych dodaj jeszcze trochę suszonego majeranku, suszonego cząbru aby aromat był jeszcze bogatszy. Dodaj również sól i pieprz do smaku.
Teraz dodaj do żurku namoczone i ugotowane suszone grzyby. Zamiast suszonych i ugotowanych grzybów możesz użyć domowych, mrożonych kostek grzybowych. Jesienią z nóżek suszonych grzybów przygotowuję takie kostki, które wykorzystuję bardzo często do zup lub sosów (zobacz przepis na gulasz w sosie grzybowym). Zatem do żurku na żeberkach wędzonych możesz użyć ugotowanych grzybów lub kilku kostek grzybowych.
Jak serwować żurek na żeberkach wędzonych
Na koniec wlej do żurku zahartowaną śmietanę. Zagotuj zupę, a następnie wyłącz pod nią palnik. Twój żurek na żeberkach wędzonych jest w zasadzie gotowy. Oddziel mięso o kości, podziel na małe kawałki, a następnie wrzuć do żurku. Gotowe. Każdy żurek najlepiej smakuje na drugi dzień po jego przygotowaniu.
Dowiedz się, skąd wzięły się wędzonki w polskiej kuchni.