Żeberka w sosie grzybowym z podgrzybków

Żeberka w sosie grzybowym to ciekawa propozycja na niedzielny obiad. Mięso należy podzielić na mniejsze kawałki, krótko przesmażyć, a następnie dusić z dodatkiem świeżych podgrzybków.

Żeberka w sosie grzybowym to ciekawa propozycja na niedzielny obiad. Mięso należy podzielić na mniejsze kawałki, krótko przesmażyć, a następnie dusić w sosie z dodatkiem świeżych podgrzybków. Żeberka w sosie grzybowym to moja kolejna wariacja na temat pysznych wieprzowych żeberek. Tym razem soczyste żeberka nabierają smaku aromatycznych, pachnących lasem podgrzybków. Gdy chcesz podkreślić elegancję dania podgrzybki możesz zamienić na wielkie borowiki krojone w plastry. Tak duszone grzyby na talerzu wyglądać będą pięknie i dostojnie. Smak jednakże w obu przypadkach będzie taki sam. Genialny. Zachęcam, gdy świeże grzyby są w zasięgu.

Składniki

1,3 kilograma żeberek wieprzowych;
350 gramów świeżych podgrzybków;
1 duża cebula;
mielony kminek;
tymianek suszony lub świeży;
gęsta, kwaśna śmietana;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Przepis na żeberka w sosie grzybowym

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie mięso posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz natrzyj mielonym kminkiem. Nie za dużo, aby kminek „nie pogryzł” nam się z pozostałymi smakami.

Smaż mięso na patelni (na oleju) z dwóch stron. Gaz pod patelnią powinien być dość duży, aby mięso szybko się zrumieniło, ale pozostało jednocześnie w środku surowe. Moja patelnia nie ma żadnych powłok, dzięki czemu po smażeniu mięsa pozostaje na niej tzw. smaczek. To właśnie on nada sosowi genialnego smaku.

Zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka, a następnie wlej na patelnię szklankę gorącej wody. Zeskrob z patelni „smaczek” i wymieszaj z wodą, aby powstał sos. Całość chwilkę podgrzej, a następnie wlej zawartość patelni do garnka z przesmażonymi żeberkami. Uzupełnij gorącą wodą tak, aby żeberka były prawie przykryte. Wody nie może jednak być za dużo, bo wtedy sos będzie „cienki”. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś żeberka 1 do 1,5 godziny.

Porada-> czas duszenia żeberek zależy od wielu czynników.

Niektóre żeberka będą miękkie już po godzinie, inne mogą wymagać dłuższego duszenia. Kontroluj czas duszenia Twoich żeberek.

Podczas gdy żeberka się duszą oczyść grzyby z nieczystości i pokrój w duże kawałki lub plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Gdy mięso jest już miękkie zabierz się za grzyby. Na patelnię wlej trochę oleju i wrzuć łyżkę masła. Wrzuć pokrojone grzyby, dodaj sól, pieprz i tymianek. Smaż grzyby na dosyć mocnym ogniu mieszając sporadycznie i delikatnie, aby grzyby się nie rozpadły.

Przesmażone grzyby wrzuć do żeberek. Dopraw danie do smaku solą, pieprzem i/lub tymiankiem. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek pokrywką i duś całość około 20 minut.

Na koniec rozpuść 1 łyżeczkę mąki pszennej w odrobinie zimnej wody, a następnie połącz z 1 łyżką śmietany. Całość wymieszaj, zahartuj chochelką sosu, wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj sos, ewentualnie dopraw. To wszystko.

Żeberka w sosie grzybowym propozycja podania

Podawaj np. z austriackim knedlem (zobacz przepis na knedel bułczany serviettenknoedel), który „wypije” każdą kroplę aromatycznego, pysznego sosu grzybowego.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *