Burger wegetariański z serem halloumi

Burger wegetariański przygotowany na bazie tapenady z grillowanym serem halloumi, plastrami bakłażana, karmelizowaną cebulą a także z chrupiącymi warzywami.

Burger wegetariański w tej wersji przygotowany jest na bazie tapenady z serem halloumi, plastrami bakłażana, karmelizowaną cebulą, a także z chrupiącymi warzywami. Ten burger naprawdę smakuje wybornie. Kanapka skonstruowana jest tak, że mucha nie siada. Wewnątrz miękkiej bułki znajdziesz grillowany, lekko ciągnący się pyszny ser halloumi oraz plastry smażonego bakłażana. Chrupać będzie świeży ogórek, a smaku dodawać przesmażona cebulka. Suszone pomidory i tapenada z czarnych oliwek podkreślą śródziemnomorski charakter burgera. W świetle istnego szaleństwa na burgery z wołowiną w roli głównej ten burger wegetariański z halloumi i bakłażanem jest bardzo przyjemną i pyszną odmianą. Warto.

Składniki

4 miękkie bułki;
200 gramowy kawałek sera halloumi;
1 nieduży bakłażan;
garść suszonych pomidorów w oliwie;
garść czarnych oliwek;
1 mały świeży ogórek;
1 czerwona cebula;
oliwa z oliwek extra vergine;
suszone oregano;

Burgera wegetariański z halloumi przepis

Oliwki, odrobinę oliwy z oliwek i suszone oregano blenderem zmiksuj aby uzyskać  kremową pastę. To klasyczna tapenada śródziemnomorska, wykorzystasz ją na końcu przepisu.

Przygotuj składniki do burgera

Pokrój bakłażana na plasterki o grubości około 1 cm, rozłóż na kratce, a następnie posól i pozwól aby odpoczął przez kilka minut. Podczas gdy bakłażan odpoczywa przekrój wzdłuż ser halloumi aby uzyskać dwa plastry o grubości 1 cm. Przekrój bułki na pół. Przygotuj także warzywa: pokrój w piórka czerwoną cebulę, ogórka na plasterki, a suszone pomidory w paseczki.

Przesmaż plastry bakłażana

Plastry bakłażana opłucz zimną wodą, wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym i smaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie usmażonego bakłażana delikatnie odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż delikatnie czerwoną cebulę.

Grilluj ser halloumi do burgera

Na koniec przesmaż lub grilluj ser halloumi. Rób to powoli, najlepiej pod przykryciem, aby ser jedynie lekko się przyrumienił, ale nie przypalił. Ser koniecznie musi być miękki w środku, dzięki czemu w burgerze będzie lekko ciągnący się. Jeżeli pod naciskiem palca ser ugina się znaczy, iż jest gotowy. Zdejmij go z patelni.

Burger wegetariański z halloumi sposób podania

Rozłóż bułki, a następnie posmaruj każdą ich część tapenadą. Na dolne połówki bułek połóż plastry bakłażana, a na nie przesmażoną cebulę. Plastry sera także ułóż na cebulce. Następnie na wierzchu rozłóż paseczki suszonego pomidora i plasterki świeżego ogórka. Najlepiej smakuje podany od razu po jego przyrządzeniu. Jego wyjątkowy smak zaskoczy wielu z Was. Po prostu jest genialny.


Wypróbuj również <<grzanki zapiekane z grzybami i serem przepis łatwy, a radości i smaku wiele.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *