Cevapcici to po prostu kotleciki mielone. Kto był w Chorwacji ten wie, że podawane tam cevapcici to pyszne kotleciki z …
Kuchnia bałkańska
Tuńczykowa pasta do chleba z masłem i kaparami
Tuńczykowa pasta do chleba rodem z Chorwacji, na którą przepis przedstawiam poniżej jest żywym dowodem na uniwersalność kuchni europejskich. Niemcy …
Blitva z ziemniakami przysmak chorwacki
Blitva z ziemniakami to znakomity dodatek do dań głównych w Chorwacji. Chyba każdy, kto był w tym pięknym kraju choć …
Sałatka z ośmiornicą smaki Chorwacji
Sałatka z ośmiornicą to żelazna pozycja kulinarna podczas każdego pobytu w pięknej Chorwacji. Nie ma chorwackiej konoby bez tej sałatki, …
Kalmary faszerowane szynką w chorwackim stylu
Kalmary faszerowane szynką to pyszne danie nawiązujące do kuchni chorwackiej. Jasne, że u nas nie dostaniemy tych małych, smacznych kalmarów …
Pljeskavica z serem smaki Bałkanów
Pljeskavica z serem (Gurmanska Pljeskavica) to jeden z najpopularniejszych fast foodów na Bałkanach. Trudno przypisać ją do kuchni konkretnego kraju, …
Dorada z grilla po chorwacku pieczona
Dorada z grilla, na którą poniżej prezentuję przepis to bardzo częsta pozycja podczas grillowego sezonu. I to nie tylko w …
Pita lepinja chleb bałkański do mięsa
Pita lepinja, czyli płaski chlebek drożdżowy idealny do wypełnienia różnymi składnikami często jadany na Bałkanach. Ten okrągły płaski chlebek podczas …