Jagnięcina z kością pokrojona na kawałki i duszona wolno w pomidorach z zieloną fasolką szparagową to jedno z kilku najważniejszych …
Jagnięcina
Kleftiko jagnięcina pieczona po zbójnicku
Kleftiko to popularne w Grecji danie, którego bazą jest jagnięcina. Nazwa dania wywodzi się od greckiego słowa kleftes, które przetłumaczyć …
Stek jagnięcy w sosie z rozmarynem i czosnkiem
Stek jagnięcy w sosie z powodzeniem można „podpiąć” pod znane na całym świecie danie o nazwie „ossobuco”. Klasyczne, włoskie danie …
Jagnięcina pieczona w kawałku w stylu kreteńskim
Jagnięcina pieczona na modłę ze słonecznej Krety to moja odpowiedź na kreteński sposób przyrządzania jagnięciny zwany antikristo. Jagnię dzieli się …
Cevapcici kotleciki mielone rodem z Chorwacji
Cevapcici to po prostu kotleciki mielone. Kto był w Chorwacji ten wie, że podawane tam cevapcici to pyszne kotleciki z …
Łopatka jagnięca z pieca rozmarynem pachnąca
Łopatka jagnięca z pieca przygotowana w piecu to bardzo smaczne i eleganckie danie. Choć ja zwykłem jadać ją raczej jak …
Jagnięcina z imbirem i groszkiem cukrowym
Jagnięcina z imbirem i groszkiem cukrowym to bardzo pyszne danie kuchni azjatyckiej. No dobrze, takie może jadane chętniej na Wyspach …
Jagnięcina w sosie własnym tsigariasto
Jagnięcina w sosie własnym, na którą przepis poniżej prezentuję to bardzo tradycyjne danie Sfakii, czyli południowego rejonu Krety (Grecja) położony …
Comber jagnięcy w sosie kurkowym na śmietance
Comber jagnięcy to bardzo delikatne mięso, właściwie rarytas, delikatny i kruchy. Drogi, nie ma co ukrywać. Ostatnio udało mi się …
Kotlety baranie z grilla dla konesera
Fantastyczne w smaku kotlety baranie z mięsa dojrzałej owcy doskonale przygotowane z grilla. Takie kotlety baranie z grilla to nie …
Jagnięcina duszona w sosie cytrynowym z Grecji
Doskonała jakościowo i smakowo jagnięcina duszona w sosie cytrynowym z dodatkiem sałaty rzymskiej. Jagnięcina duszona w sosie cytrynowym to jedno …