Cielęcina bez kości duszona z fenkułem w pomidorach to danie zbliżone do gulaszu, ale jednak nieco bardziej wyszukane. Smak delikatnej …
Cielęcina
Kotlet z kością schabowy cielęcy
Kotlet z kością to pierwowzór znanego w całej Europie kotleta schabowego. Drzewiej kotlet jadano tylko z kością. Dlaczego? Ano dlatego, …
Eskalopki cielęce z sosem kalafiorowym z koperkiem
Eskalopki cielęce podane z sosem to trochę jakby niedorzeczność. W wielu polskich domach (również i u mnie) eskalopkami nazywa się …
Pulpety cielęce duszone z warzywami i czosnkiem
Pulpety cielęce duszone w poniższym wykonaniu to chyba mój tysiąc pierwszy przepis na przygotowanie mielonego mięsa. A w głowie mam …
Bitki w sosie pietruszkowym z chrzanem
Bitki w sosie to żadna nowość. Ale co innego w takim sosie zrobionym na bazie natki pietruszki. To dowód na …
Klopsy w sosie koperkowym na śmietanie
Klopsy w sosie koperkowym nie są zwykłymi klopsami. Choć nie, może same klopsy nie są czymś wyjątkowym. To sos, w …
Kotlet po bolońsku z szynką parmeńską i serem
Kotlet po bolońsku to jedno z kluczowych dań Bolonii, stolicy położonego na północy Włoch regionu Emilia Romania. Region ten słynie …
Kotlety cielęce z kostką duszone z fasolką w sosie
Kotlety cielęce duszone z fasolką szparagową, w sosie pomidorowym to świetny przykład udanego mariażu mięsa i klasycznego dania wegetariańskiego. To …
Ossobuco alla milanese włoska klasyka z Milano
Ossobuco alla milanese to jedno z najbardziej uznanych dań szeroko rozumianej kuchni włoskiej. Wobec takiego bogactwa i szerokiego repertuaru znakomitych …
Bitki cielęce po cygańsku z ogórkami kiszonymi
Bitki cielęce to jedno z moich ulubionych dań. Soczyste, kruche mięso w pysznym sosie z dodatkiem warzyw tworzy znakomite, zrównoważone …
Cielęcina duszona ze szparagami podana
Cielęcina duszona ze szparagami to dobry przykład na idealne połączenie mięsa i warzyw. Zarówno cielęcina, jak i szparagi to najdelikatniejsze …