Smarowidło z awokado jajka i serka wiejskiego to wymarzona i super zdrowa pasta do smarowania pieczywa. Oto idealnie dojrzałe awokado …
Coś do chleba
Domowy smalec wieprzowy ze skwarkami
Domowy smalec wieprzowy powstaje ze świeżej słoniny wieprzowej, którą należy pokroić w drobną kostkę i powoli wytapiać. Niezbędnymi dodatkami najlepszego …
Pasta z tuńczyka z kozim serkiem i szczypiorkiem
Pasta z tuńczyka z dodatkiem puszystego koziego serka to proste i przepyszne smarowidło do chleba lub szeroko rozumianych „innych powierzchni …
Tuńczykowa pasta do chleba z masłem i kaparami
Tuńczykowa pasta do chleba rodem z Chorwacji, na którą przepis przedstawiam poniżej jest żywym dowodem na uniwersalność kuchni europejskich. Niemcy …
Twarożek z olejem z pestek dyni ze Styrii
Twarożek z olejem z pestek dyni to osobliwość podpatrzona przeze mnie w Austrii, gdzie styryjskie dynie i olej z nich …
Tapenada pasta z oliwek anchois i kaparów
Tapenada to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych smarowideł do chleba. Choć nie wiem, czy nazwa smarowidło jest tutaj adekwatna. …
Szynka pieczona domowym sposobem robiona
Szynka pieczona to obowiązkowa pozycja dla prawdziwych smakoszy mięsa. Jeśli masz możliwość zakupienia mięsa z wiadomego Ci pochodzenia będzie wspaniale. …
Pasta serowa z szynką gotowaną idealna do kanapek
Pasta serowa z szynką to błyskawiczny do przygotowania dodatek do pieczywa. Zastosowanie serka homogenizowanego powoduje, że pasta nie jest sucha, …
Pasta z makreli białej fasolki i twarogu
Pasta z makreli to jedno z najpopularniejszych polskich smarowideł do chleba. Nie da się jadać codziennie „po królewsku”, więc czasem …
Obazda pasta serowa do chleba z Bawarii
Obazda to prawdziwa królowa wśród smarowideł do pieczywa. Bywając w Niemczech, czy Austrii każdorazowo objadałem się z lubością obatzdą, czyli …
Pasta z fasoli idealna na świeże pieczywo
Pasta do smarowania pieczywa przyrządzona z gotowanej białej fasoli z dodatkiem czosnku i papryki chilli. Pasta z fasoli to idealna …