Sangria to chyba jeden z najbardziej znanych napojów alkoholowych w Hiszpanii. Sposobów „chłodzenia się” podczas upalnych dni jest wiele. Ja …
Kuchnia iberyjska
Zielone papryczki z Padron smażone na oliwie
Zielone papryczki na oliwie krótko smażone to fantastyczna przekąska z Półwyspu Iberyjskiego. Pimientos de Padron, bo tak nazywają się te …
Pulpety w sosie pomidorowym z cynamonem
Pulpety w sosie pomidorowym znają wszyscy. Ale ten przepis jest szczególny, ponieważ sposób doprawienia pulpetów oraz sos pomidorowy, który ma …
Soczewica po kastylijsku z warzywami i kiełbasą
Soczewica po kastylijsku to danie fenomenalne. Szybkie w przygotowaniu, sycące, ale przede wszystkim to wielkie bogactwo smaku. Smaku uzyskanego dzięki …
Tapenada pasta z oliwek anchois i kaparów
Tapenada to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych smarowideł do chleba. Choć nie wiem, czy nazwa smarowidło jest tutaj adekwatna. …
Zapiekanka z dorszem bacalhau i chorizo
Zapiekanka z dorszem jest wybitna. Dlaczego? Już wyjaśniam. Bacalhau to dorsz atlantycki. Zakonserwowany dużą ilością soli, a następnie suszony na …
Dorsz z warzywami duszony po hiszpańsku
Dorsz z warzywami w poniższym przepisie przygotowany został na sposób hiszpański. Mnóstwo tutaj smaku, a zachwyca także prostota wykonania tego …
Paszteciki z mięsem do barszczu czerwonego
Paszteciki z mięsem to chrupiące ciasto wypełnione farszem mięsnym idealne do podawania z barszczem czerwonym. Te paszteciki z mięsem są …
Pierogi empanadas z farszem pieczarkowym
Empanadas to pieczone pierogi przyrządzane z mąki pszennej z dodatkiem mleka i oleju z farszem pieczarkowym z dodatkiem gotowanych jajek. …
Krewetki z czosnkiem w oliwie smażone i podane
Krewetki smażone z czosnkiem w sporej ilości oliwy na koniec posypane natką pietruszki i podawane z pieczywem. Tak przygotowane krewetki …
Krewetki z chorizo czosnkiem i kolendrą
Krewetki z chorizo to raj smakowy dla amatorów krewetek. Jeśli je lubisz to nie wyobrażam sobie, aby ta przystawka nie …