Kotleciki z kurczaka mielone razem z papryczką jalapeno to idealne połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z lekką pikanterią ostrych papryczek. …
POTRAWY
Zapiekanka z ryżem kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z ryżem kurczakiem i warzywami to moja kolejna propozycja zapiekanki „z resztek”. Oczywiście luźna propozycja. Uwielbiam zapiekanki wszelkiego rodzaju, …
Kotlety cygańskie z ogórkiem kiszonym i papryką
Kotlety cygańskie, czy też kotlety po cygańsku to kotleciki wykrojone z szynki wieprzowej, a następnie duszone w pysznym sosie z …
Cielęcina bez kości duszona z fenkułem
Cielęcina bez kości duszona z fenkułem w pomidorach to danie zbliżone do gulaszu, ale jednak nieco bardziej wyszukane. Smak delikatnej …
Kotlet z kością schabowy cielęcy
Kotlet z kością to pierwowzór znanego w całej Europie kotleta schabowego. Drzewiej kotlet jadano tylko z kością. Dlaczego? Ano dlatego, …
Placek po węgiersku i dla Węgra i dla Polaka
Placek po węgiersku to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Potrawa ta jest żywym dowodem na przyjaźń polsko-węgierską, ponieważ …
Węgierska zupa gulaszowa 4 kroki do doskonałości
Węgierska zupa gulaszowa to chyba najsłynniejsza węgierska potrawa. Oryginalny przepis na jej przygotowanie jest na wskroś prosty, a zupa przygotowana …
Klopsiki z cukinii z fetą i świeżą miętą
Klopsiki z cukinii z miętą wymagają starcia i naprawdę dobrego odciśnięcia dojrzałych cukinii. Uzyskana w wyniku odciśnięcia masa z cukinii …
Okra w pomidorach z klopsikami
Świeża okra gotowana w pomidorach razem z klopsikami mięsnymi to ciekawe połączenie tradycyjnych klopsików mięsnych z wyjątkowym warzywem, jakim jest …
Schabowy z kurczaka
Schabowy z kurczaka to kotlet wycięty z piersi kurczaka panierowany i smażony jak tradycyjny kotlet schabowy, podany jednak na kromce …
Schabowy inaczej nieco zrobiony
Kotlet schabowy można przyrządzić tylko na jeden sposób, powiedzą eksperci. W sumie racja. Ale czasem warto co nieco dodać, coś …