Sałatka egipska przyrządzana jest z pokrojonych dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków doprawionych mieloną kolendrą i kminem rzymskim. Tuż przed podaniem …
Kuchnia Afryki
Tażin z kurczaka z warzywami przepis podstawowy
Tażin z kurczaka brzmi nieco egzotycznie. Tażin to nazwa glinianego naczynia z pokrywą, w którym składniki duszą się bez konieczności …
Zupa egipska z kurczakiem jogurtem wzbogacona
Zupa egipska z kurczakiem według poniższego przepisu jest wyjątkowa. Zapewniam, że wbrew obiegowej opinii osób mających z nią do czynienia …
Szaszłyki drobiowe marynowane po marokańsku
Szaszłyki drobiowe doprawione w marokańskim stylu to ciekawa propozycja dla każdego. Istotą tego dania jest marynowanie mięsa z kurczaka przez …
Zupa egipska z warzywami kminem pachnąca
Nie mam pojęcia, czy w Egipcie jada się taką zupę, ale wiem, że zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w …
Harira zupa marokańska z mięsem i warzywami
Harira to sycąca i pełna aromatów zupa z dodatkiem jagnięciny i roślin strączkowych obfita również w inne warzywa. Ta zupa …
Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym
Pulpety jagnięce to proste danie o wyraźnym, przyjemnym smaku. Pulpety przygotowuję z mięsa pochodzącego z kiełbasek merguez. Te cienkie kiełbaski …
Dorada duszona po marokańsku z morelami
Dorada duszona, a przyprawiona i podana na sposób marokański to nic innego, jak aromatyczna smażona ryba podana z kuskusem i …
Wrapy z kiełbaską merguez i świeżą kolendrą
Wrapy z kiełbaską to moja bardzo luźna interpretacja kuchni północnej Afryki, w szczególności Tunezji. Bazą moich wrapów, rollerów, czy też …