Pizza doskonała czyli najlepsza i pyszna to marzenie każdego z nas. Wciąż zbyt często rodzime pizzerie oferują nam koszmary nie …
Kuchnia włoska
Makaron AL DENTE jak gotować pastę po włosku
Al dente w języku włoskim oznacza „na ząb”. I tak też ma być ugotowany makaron na sposób włoski. W potocznym …
Bruschetta z salami i oliwkami
Bruschetta z salami to kromki opiekanego chleba na zakwasie skropione oliwą extra vergine, a następnie obłożone wybornym włoskim salami z …
Cannoli włoskie rurki z kremem
Cannoli to włoskie rurki przygotowane z kruchego ciasta wypełnione puszystym kremem. Krem przygotowuje się ze świeżego sera ricotta. Te znane …
Burrata z pomidorami i bazylią
Burrata to unikatowy delikatny ser mozzarella wypełniony śmietanką, który serwowany z pomidorami i bazylią stanowi nie lada przysmak. Oczywiście jest …
Spaghetti alle vongole
Spaghetti alle vongole to pyszny makaron oblepiony niezwykłym sosem powstałym z oliwy, czosnku i wody morskiej z małż podany ze …
Bruschetta z awokado i rybkami marynowanymi
Bruschetta z awokado to włoska kanapka, a w zasadzie grzanka przygotowana na świeżej bułce. Na bułce wykłada się pyszną salsę …
Miecznik z grilla z sosem winegret
Miecznik z grilla najlepiej smakuje, gdy wycięty jest w formie steka. Taki stek należy najpierw przyprawić i skropić oliwą, a …
Pizza pepperoni domowym sposobem robiona
Domowa pizza na własnoręcznie przygotowanym cieście z dodatkiem domowej roboty sosu pomidorowego oraz pysznym salami pepperoni to prawdziwa petarda smakowa. …
Oszukane tiramisu Majorką i Hierbas pachnące
Oszukane tiramisu, na które przepis poniżej zamieszczam pachnie Majorką. A właściwie słynnym tamtejszym likierem Hierbas. Kto był na Majorce to …
Gnocchi włoskie kluski dodatek do sosów
Gnocchi, czyli małe włoskie kluski to odpowiednik polskich, klasycznych kopytek z ziemniaków i mąki. Składniki są w zasadzie identycznie. Trzeba …