Sałatka kreteńska według poniższego przepisu to moja propozycja na urozmaicenie tradycyjnej sałatki kreteńskiej lub też greckiej. Tę sałatkę szczególnie polecam …
Kuchnie świata
Królik w sosie pomidorowym
Królik w sosie pomidorowym duszony z dodatkiem sporej ilości dymki to prawdziwy rarytas. Mamy tutaj delikatne mięso królika, które idealnie …
Bakłażan z indykiem duszony w pomidorach
Bakłażan z indykiem duszony w pomidorach przygotowuje się błyskawicznie i bardzo łatwo. Oto specjalnie dla Was przysmak prosto z Krety. …
Schweizerhaus duma wiedeńskiego Prateru
Schweizerhaus, czyli jedna z najpopularniejszych wiedeńskich restauracji i jednocześnie ogródków piwnych już w najbliższy weekend wystartuje po przerwie zimowej w …
Pizza doskonała pięć stopni wtajemniczenia
Pizza doskonała czyli najlepsza i pyszna to marzenie każdego z nas. Wciąż zbyt często rodzime pizzerie oferują nam koszmary nie …
Ciasto mocno czekoladowe Sokolatopita
Ciasto mocno czekoladowe czyli grecka Sokolatopita (Σοκολατόπιτα) to moja propozycja dla fanów, a nawet zaryzykuje stwierdzenie, że dla fanatyków czekolady. …
Raclette kulinarne oblicze Szwajcarii
Raclette to słowo znane każdemu Szwajcarowi. I temu małemu, i temu dużemu. Ba, słowo to znane jest bodaj w każdym …
Kiełbaski norymberskie. Mała rzecz, a jednak cieszy.
Kiełbaski norymberskie to ikona niemieckiej Norymbergi. Chyba nikogo tym nie zaskoczyłem, prawda? Norymberga to największe miasto i stolica wchodzącego w …
Węgierska zupa gulaszowa 4 kroki do doskonałości
Węgierska zupa gulaszowa to chyba najsłynniejsza węgierska potrawa. Oryginalny przepis na jej przygotowanie jest na wskroś prosty, a zupa przygotowana …
Makaron AL DENTE jak gotować pastę po włosku
Al dente w języku włoskim oznacza „na ząb”. I tak też ma być ugotowany makaron na sposób włoski. W potocznym …
Podpłomyk Diavolo czyli walka o przetrwanie
Podpłomyk Diavolo, czyli flammkuchen diabelski to moja propozycja na smakowity posiłek. Jak każdy podpłomyk zrobiony jest z kilku prostych składników, …