Schweizerhaus, czyli jedna z najpopularniejszych wiedeńskich restauracji i jednocześnie ogródków piwnych już w najbliższy weekend wystartuje po przerwie zimowej w …
Kuchnia austriacka
Tort makowy z Dolnej Austrii
Tort makowy to ciasto ucierane z dodatkiem maku przekładane galaretką lub dżemem morelowym. Pochodzi z Dolnej Austrii, czyli regionu, w …
Knedle z morelami skradzionymi w Dolinie Wachau
Knedle z morelami jadam tylko jeden raz w roku. W lipcu. Właśnie wtedy przypada sezon zbioru tych doskonałych owoców. Odwiedzając …
Knedel bułczany w serwecie gotowany z Austrii
Austriacki knedel bułczany, na który przepis przedstawiam poniżej znany jest w kraju Straussa jako Serviettenknödel. Jego nazwa wzięła się od …
Kurczak w sosie paprykowym z Austrii Paprikahendl
Kurczak w sosie paprykowym to ważne danie kuchni austriackiej. Zwie się ono tam Paprikahendl. Rzecz jasna jego korzenie sięgają monarchii …
Gulasz wiedeński z wołowiny z cebulą saftgulasch
Gulasz wiedeński (znany tamże jako saftgulasch) to bardzo popularne w całej Austrii danie. Pokłosie Cesarstwa Austro Węgier cały czas widoczne …
Wiedeńska zupa ziemniaczana z grzybami leśnymi
Zupa ziemniaczana jest dumą Wiedeńczyków. Ziemniaki w Austrii są jednym z najważniejszych warzyw i produktów spożywczych w ogóle. Od kilkuset …
Nugetsy z kurczaka przekąska idealna
Nugetsy z kurczaka, jaką dzisiaj prezentuję to świetna sprawa. Łatwa w przygotowaniu idealnie nada się na stół podczas imprezy, czy …
Ciasto z morelami rosterem morelowym wzbogacone
Ciasto z morelami to jedno z najlepszych ciast, jakie można zaserwować w lipcu. Co roku właśnie wtedy wybieram się do …
Wiedeńska sałatka śledziowa z jabłkiem i kaparami
Wiedeńska sałatka śledziowa to coś zupełnie innego, niż znaliście do tej pory pod hasłem sałatka śledziowa. Ta sałatka zrodziła się …
Twarożek z olejem z pestek dyni ze Styrii
Twarożek z olejem z pestek dyni to osobliwość podpatrzona przeze mnie w Austrii, gdzie styryjskie dynie i olej z nich …