Podpłomyk Diavolo, czyli flammkuchen diabelski to moja propozycja na smakowity posiłek. Jak każdy podpłomyk zrobiony jest z kilku prostych składników, …
Kuchnia francuska
Podpłomyk z salami na ostro
Podpłomyk to cieniutki placek z mąki i wody. Tym razem przygotowałem go z ostrym salami, karczochami, papryką i serem. To …
Flammkuchen z mięsem karczochami i chilli
Flammkuchen to podpłomyk, czyli prosty placek zrobiony z mąki i wody krótko pieczony w bardzo wysokiej temperaturze razem z mięsem …
Creme fraiche śmietana specjalnego użytku
Creme fraiche to śmietana o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu (około 35 %), ale nie słodka, a lekko ukwaszona. Poza granicami …
Zupa porowa z ziemniakami i grzankami na maśle
Zupa porowa jest dosyć popularną zupą w kuchni francuskiej. Podduszone pory i mleko nadają tej zupie łagodności i wspaniałego słodkiego …
Wołowina po burgundzku z pieczarkami i cebulką
Wołowina po burgundzku to znakomite i bardzo klasyczne danie. Jego siła tkwi w prostocie i jakości użytych składników. I jak …
Zupa cebulowa przepis prosto z Francji
Zupa cebulowa, ta rodem z Francji, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jej słodycz z karmelizowanej w procesie długiego, powolnego …
Zupa fasolowa na boczku rodem z Prowansji
Zupa fasolowa to świetna pozycja dla każdego. To pachnąca ziołami prowansalskimi, wprost delikatna i aromatyczna zupa. Zawiera wszystkie składniki, jakie …
Szpinak na gęsto z serem pleśniowym i jajkiem
Szpinak na gęsto nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Jednak znakomicie sprawdza się w codziennej kuchni nie tylko jako dodatek …
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie są daniem znakomitym, które podbije podniebienia każdego, kto tylko nie jest roślinożercą. Policzki wołowe …
Wiosenny gulasz cielęcy ze szparagami i groszkiem
Gulasz cielęcy ze szparagami to danie typowo wiosenne, ocierające się dość mocno o kuchnię francuską. Smak delikatnej cielęciny wzmocniony aromatyczną …