Ciasto mocno czekoladowe czyli grecka Sokolatopita (Σοκολατόπιτα) to moja propozycja dla fanów, a nawet zaryzykuje stwierdzenie, że dla fanatyków czekolady. …
Kuchnia grecka
Bakłażany z warzywami i serem feta
Bakłażany pieczone i wypełnione warzywami oraz farszem z pieczonego bakłażana okraszone na koniec serem feta i ponownie zapieczone to klasyczne …
Spanakorizo ryż ze szpinakiem
Spanakorizo to ryż gotowany ze szpinakiem, porem i mnóstwem innych aromatycznych świeżych ziół razem z dodatkiem sporej ilości oliwy extra …
Klopsiki z cukinii z fetą i świeżą miętą
Klopsiki z cukinii z miętą wymagają starcia i naprawdę dobrego odciśnięcia dojrzałych cukinii. Uzyskana w wyniku odciśnięcia masa z cukinii …
Bakłażan duszony z ziemniakami
Bakłażan duszony ziemniakami przygotowuje się błyskawicznie i bardzo łatwo. Oto specjalnie dla Was przysmak prosto z Krety. Bakłażan pokrojony na …
Jagnięcina w pomidorach z fasolką szparagową
Jagnięcina z kością pokrojona na kawałki i duszona wolno w pomidorach z zieloną fasolką szparagową to jedno z kilku najważniejszych …
Kiełbaski smażone z papryką Spetsofai
Kiełbaski smażone z papryką w niniejszym przepisie zwane są w Grecji Spetsofai. Cienkie białe surowe kiełbaski kroi się w małe …
Kalmary w sosie pomidorowym
Kalmary w sosie pomidorowym to bardzo charakterystyczne w smaku danie. Pokrojone w paski oczyszczone uprzednio kalmary duszone są w pomidorach …
Kotlety pieczone z ziemniakami i fenkułem
Kotlety ze schabu wieprzowego zamarynowane zostały najpierw w wędzonym sosie barbecue z dodatkiem ostrego sosu azjatyckiego, a następnie pieczone razem …
Greckie pierogi z serem feta tiropitakia
Greckie pierogi z serem zwane tiropitakia przygotowuje się z ciasta filo i wypełnia farszem z sera lub mieszanki serów. Upieczone, …
Tzatziki sos grecki do mięs i warzyw
Tzatziki to wspaniały grecki sos, który idealnie pasuje do mięsa, ale i np. pieczonych warzyw. Większość z pewnością ma swój …