Kiełbaski norymberskie to ikona niemieckiej Norymbergi. Chyba nikogo tym nie zaskoczyłem, prawda? Norymberga to największe miasto i stolica wchodzącego w …
Kuchnia niemiecka
Soczewica z kiełbasą i warzywami na gęsto podana
Soczewica z kiełbasą jest przepysznym daniem, które zawsze powoduje u mnie uśmiech zadowolenia. Soczewica została ugotowana razem z krojonymi warzywami …
Sałatka bawarska z mortadelą na kwaśno
Sałatka bawarska z mortadelą to jedna z najpopularniejszych sałatek u naszych zachodnich sąsiadów. Co więcej, zajadają się nią również w …
Schab wędzony duszony na kapuście kiszonej
Schab wędzony duszony podany na kapuście kiszonej, z puree ziemniaczanym to klasyczne danie kuchni niemieckiej. Znane jest ono pod nazwą …
Obazda pasta serowa do chleba z Bawarii
Obazda to prawdziwa królowa wśród smarowideł do pieczywa. Bywając w Niemczech, czy Austrii każdorazowo objadałem się z lubością obatzdą, czyli …
Czerwona kapusta duszona na sposób niemiecki
Czerwona kapusta duszona po niemiecku to znakomity dodatek do obiadu. Znamy co najmniej kilka sposobów na przygotowywanie duszonej czerwonej kapusty. …
Sałatka ziemniaczana na kwaśno z Austrii
Sałatka ziemniaczana na kwaśno, czyli sałatka przygotowana z ziemniaków z dodatkiem bulionu, siekanej czerwonej cebuli, octu winnego, musztardy i oleju …
Pieczeń wołowa na kwaśno klasyczny Sauerbraten
Pieczeń wołowa na kwaśno to narodowe danie kuchni niemieckiej znana jako Sauerbraten. Kuchnia niemiecka nie należy do finezyjnych, ale jest …