Klopsy mielone znane pod nazwą Soutzoukakia są przyjemną odmianą dla wszelkiego rodzaju kotletów mielonych. To bardzo popularne w Grecji danie …
Wołowina
Pieczeń rzymska klops mięsny z ziołami i serem
Pieczeń rzymska z dodatkiem sporej ilości ziół jest często i chętnie jadana na całym świecie, choć rodowód ma europejski. To …
Gulasz wiedeński z wołowiny z cebulą saftgulasch
Gulasz wiedeński (znany tamże jako saftgulasch) to bardzo popularne w całej Austrii danie. Pokłosie Cesarstwa Austro Węgier cały czas widoczne …
Rolady śląskie tradycyjny obiad na niedzielę
Rolady śląskie to obowiązkowe danie w każdą niedzielę w śląskich domach. W każdym szanującym się domu na Śląsku, tam gdzie …
Ogony wołowe duszone w winie z rozmarynem
Ogony wołowe duszone w winie zadowolą prawdziwych mięsożerców. Jeśli lubisz mięso, a nie jadłaś/eś jeszcze ogonów wołowych to zdecydowanie trzeba …
Pulpety w sosie pomidorowym z cynamonem
Pulpety w sosie pomidorowym znają wszyscy. Ale ten przepis jest szczególny, ponieważ sposób doprawienia pulpetów oraz sos pomidorowy, który ma …
Cevapcici kotleciki mielone rodem z Chorwacji
Cevapcici to po prostu kotleciki mielone. Kto był w Chorwacji ten wie, że podawane tam cevapcici to pyszne kotleciki z …
Wołowina po burgundzku z pieczarkami i cebulką
Wołowina po burgundzku to znakomite i bardzo klasyczne danie. Jego siła tkwi w prostocie i jakości użytych składników. I jak …
Wołowina długo pieczona w sosie z chipotle
Wołowina długo pieczona na sposób meksykański przyrządzona, innymi słowy „pulled beef” lub szarpana wołowina, to mięso pieczone w niskiej temperaturze. …
Policzki wołowe w piwie belgijskim ciemnym
Policzki wołowe w piwie to zaskakująco pyszne danie. Zaskakująco dla tych, którzy do tej pory policzków wołowych nie jedli. Ten …
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie
Policzki wołowe duszone w czerwonym winie są daniem znakomitym, które podbije podniebienia każdego, kto tylko nie jest roślinożercą. Policzki wołowe …