Gęś pieczona to pozycja obowiązkowa na polskich stołach na dzień 11 listopada każdego roku. To dzień św. Marcina i Dzień …
DANIA MIĘSNE
Kotleciki z kurczaka mielone z jalapeno
Kotleciki z kurczaka mielone razem z papryczką jalapeno to idealne połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z lekką pikanterią ostrych papryczek. …
Królik w sosie pomidorowym
Królik w sosie pomidorowym duszony z dodatkiem sporej ilości dymki to prawdziwy rarytas. Mamy tutaj delikatne mięso królika, które idealnie …
Bakłażan z indykiem duszony w pomidorach
Bakłażan z indykiem duszony w pomidorach przygotowuje się błyskawicznie i bardzo łatwo. Oto specjalnie dla Was przysmak prosto z Krety. …
Zapiekanka z ryżem kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z ryżem kurczakiem i warzywami to moja kolejna propozycja zapiekanki „z resztek”. Oczywiście luźna propozycja. Uwielbiam zapiekanki wszelkiego rodzaju, …
Kotlety cygańskie z ogórkiem kiszonym i papryką
Kotlety cygańskie, czy też kotlety po cygańsku to kotleciki wykrojone z szynki wieprzowej, a następnie duszone w pysznym sosie z …
Domowy hot dog z warzywami
Hot dog to przekąska, którą chyba każdy lubi. Proste składniki, czyli bułka, parówka, sos i można zaspokoić głód w kilka …
Rolady wieprzowe faszerowane tradycyjnie
Rolady wieprzowe to propozycja dla miłośników rolad wszelakich. W przeciwieństwie od tradycyjnych śląskich rolad przygotowywanych z mięsa wołowego i faszerowanych …
Cielęcina bez kości duszona z fenkułem
Cielęcina bez kości duszona z fenkułem w pomidorach to danie zbliżone do gulaszu, ale jednak nieco bardziej wyszukane. Smak delikatnej …
Kotlet z kością schabowy cielęcy
Kotlet z kością to pierwowzór znanego w całej Europie kotleta schabowego. Drzewiej kotlet jadano tylko z kością. Dlaczego? Ano dlatego, …
Placek po węgiersku i dla Węgra i dla Polaka
Placek po węgiersku to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Potrawa ta jest żywym dowodem na przyjaźń polsko-węgierską, ponieważ …