Królik duszony z cynamonem i mandarynkami

Królik krojony na kawałki duszony z cebulą, pomidorami, czosnkiem i cynamonem w czerwonym winie z dodatkiem mandarynek.

Królik duszony to bardzo wdzięczne danie. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu, za to daje wiele możliwości jego przyrządzenia. W poniższym przepisie królik zatopiony jest w pysznym aromatycznym sosie, którego smak i zapach tożsamy jest ze smakami i aromatami Bożego Narodzenia. A konkretnie, pachnie cynamonem i mandarynkami. Jest w nim również sporo cebuli, która długo duszona rozpada się i nadaje całości słodyczy. Danie najlepiej przygotować dzień przed spożyciem, bowiem przez noc sos nabierze magicznego smaku.

Składniki

1 kilogram pokrojonego na kawałki królika
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3-4 duże cebule
duży pomidor
garść oliwek
2 mandarynki
laska cynamonu
2 liście laurowe
ząbek czosnku
kilka kulek ziela angielskiego
pieprz ziarnisty
sól

Królik duszony z cynamonem przepis

Mięso umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Do garnka wlej pół szklanki oliwy, a następnie włóż królika. Smaż mięso na mocnym ogniu z każdej strony w sumie około 10 minut. W tym czasie mięso powinno ładnie się zrumienić. Wtedy wlej pół szklanki wina i gotuj do momentu, aż alkohol odparuje.

Cebule obierz, pokrój w grube kawałki i wrzuć do garnka z królikiem. Duś całość kolejne 5-10 minut mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna w tym czasie zmięknąć. Uważaj, aby jej nie przypalić. Zetrzyj na tarce pomidora i dodaj go do garnka, a następnie wlej szklankę gorącej wody. Wrzuć do garnka oliwki, a także czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól oraz laskę cynamonu.

Zmniejsz ogień pod garnkiem, przykryj go pokrywką i duś królika 60 minut na wolnym ogniu. Po upływie wskazanego czasu dodaj obrane mandarynki i duś królika kolejne 20 minut do miękkości.

Królik duszony sposób podania

Królik duszony z cynamonem, oliwkami, mandarynkami i sporą ilością cebuli w czerwonym winie jest gotowy. To znakomite danie na Boże Narodzenie, gdzie aromaty cytrusów i cynamonu wypełniają domową przestrzeń. Z powodzeniem możesz również podać je jako danie główne podczas niedzielnego zimowego obiadu. Nałóż królika na talerz, rozłóż dodatki. Całość polej przecedzonym aromatycznym, świątecznym sosem z cynamonem.


Przygotuj unikatowy <<dżem figowy z pomarańczami>>. Poznaj fantastyczny <<przepis na kurczaka texmex>> i zajadaj się obiadem w stylu meksykańskim!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *