Pulpety jagnięce to proste danie o wyraźnym, przyjemnym smaku. Pulpety przygotowuję z mięsa pochodzącego z kiełbasek merguez. Te cienkie kiełbaski popularne są w krajach północnej Afryki i we Francji. Świetnie przyprawiona jagnięcina z tych kiełbasek w połączeniu z kaszą jaglaną smakuje wybornie, zwłaszcza, że moje pulpety jagnięce podaję na domowym sosie pomidorowym. Jeśli nie masz takich kiełbasek użyj mielonej jagnięciny i przypraw ją harisą, mieloną słodką papryką, cynamonem i kminem rzymskim. Też będzie super.
Składniki
400 gramów kiełbasek merguez;
100 gramów kaszy jaglanej;
szczypiorek;
domowy sos pomidorowy lub kilka dojrzałych pomidorów;
sól, pieprz;
Przepis na pulpety jagnięce
W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej suszone warzywa. Posól i gotuj około 20 minut, aby uzyskać smaczny wywar jarzynowy. Oczywiście jeżeli masz gotowy bulion jarzynowy sprawa jest prostsza, po prost go zagotuj.
Podczas gdy wywar się gotuje w innym garnku do 2 szklanek gotującej się, lekko osolonej wody wrzuć przepłukaną uprzednio pod bieżącą, zimną wodą kaszę jaglaną. Gotuj kaszę 10 minut. Gdy tylko woda niemal w całości odparuje zgaś gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw kaszę na 10 minut, aż ta wchłonie pozostała wodę i nieco spęcznieje. Ugotowaną kaszę jaglaną rozłóż na talerzu, aby nieco przestygła.
Pora na kiełbaski.
Wyjmij mięso z osłonek i rozdrobnij tak, jak tylko się da. Włóż mięso do miski i wsyp do niego kaszę jaglaną. Nie całą, na początek nieco więcej, niż połowę. Ty zdecyduj o konsystencji Twoich pulpetów. Jeśli nie masz kiełbasek i używasz jagnięciny dopraw ją w tym momencie słodką, mieloną papryką, harissą, kminem rzymskim i odrobiną cynamonu.
Bardzo dokładnie wymieszaj kaszę jaglaną z mięsem, aby powstała klejąca się masa. Dodaj trochę posiekanego szczypiorku i jeszcze raz wyrób masę. Tak, nie dodałem do pulpetów mąki, ani bułki tartej. Kasza jaglana poradzi sobie ze „związaniem” pulpetów i jeśli będziesz je potem delikatnie gotować nie rozpadną się.
Z masy mięsnej formuj pulpety jagnięce o wielkości orzecha włoskiego. Każdy z pulpetów układaj na folii spożywczej, aby nie przykleił się do blatu.
Pulpety jagnięce w sosie pomidorowym sposób podania
Gotowe pulpety jagnięce wrzuć do gotującego się wywaru jarzynowego Gotuj pulpety około 5 minut od ponownego zagotowania się wywaru na bardzo małym ogniu. Przypominam, że pulpety nie mają żadnego dodatkowego składnika „wiążącego”, więc zbyt szybkie gotowanie po prostu je zniszczy. Podgrzej domowy sos pomidorowy. Na głęboki talerz nałóż sos pomidorowy, a na nim ułóż po cztery pulpety. Podawaj gorące.
Spróbuj przepis na genialne wrapy z kiełbaską merguez.