Quesadilla z pieczarkami i cebulą karmelizowaną

Quesadilla z pieczarkami czyli tortilla obłożona smażonymi pieczarkami, pysznie karmelizowaną cebulą oraz serem, a następnie przykryta drugą tortillą i zapieczona.

Quesadilla z pieczarkami, a cóż to takiego? Po kolei. Pieczarki o pięknej nazwie Portobello to te o ogromnych, ciemnych kapeluszach. Zawierają mniej wody od tradycyjnych pieczarek, ale przede wszystkim mają cudowny grzybowy aromat. Ze względu na rozmiar kapeluszy zwykle się je faszeruje i zapieka, ja proponuję coś zupełnie innego. Chrupiąca, podgrzana tortilla (czytaj: tortija) wypełniona aromatycznymi pieczarkami i czymś jeszcze. Zapraszam na pyszną przekąskę. Oto quesadilla z pieczarkami.

Składniki

4 tortille;
4 pieczarki portobello;
200 gramów dobrze roztapiającego się żółtego sera;
4 spore czerwone cebule;
świeży tymianek;
ostra, marynowana papryczka;
ocet balsamiczny;
krem balsamiczny;
masło;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Quesadilla z pieczarkami przepis

Składniki: 4 tortille, 4 pieczarki portobello, 4 spore czerwone cebule, świeży tymianek, 200 gramów dobrze roztapiającego się żółtego sera, ocet balsamiczny, a także krem balsamiczny.

Pieczarki oczyść, pozbaw nóżek i pokrój z cienkie plasterki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej trochę oliwy, podgrzej ją i wrzuć cebulę. Smaż około 10 minut na niezbyt mocnym ogniu, aby cebula zmiękła. Pieczarki usmaż na niewielkiej ilości oliwy i masła, dodając sól, pieprz, a także listki świeżego tymianku do smaku. Zetrzyj na grubych oczkach tarki około 200 gramów dobrze rozpiekającego się żółtego sera.

Gdy cebula jest miękka dopraw ją odrobiną soli, 1 łyżką octu balsamicznego i podobną ilością kremu balsamicznego. Cebula powinna mieć słodko kwaśny smak i piękny, ciemny kolor.

Tortille podgrzewaj na suchej patelni przez około 30 sekund, aby się zagrzały i zmiękły. Na połowę każdej tortilli nałóż trochę startego sera, a na niego trochę pieczarek. Pieczarki pokryj skarmelizowaną cebulą, a na nią nałóż kilka plasterków marynowanej, ostrej papryczki. Na koniec nałóż jeszcze trochę żółtego sera.

Quesadilla z pieczarkami sposób podania

Tortillę zlóż na połowę i podgrzewaj na patelni (bez tłuszczu) na średnim ogniu tak, aby ser w środku rozpuścił się, a tortilla stała się z wierzchu chrupiąca (raz na czas tortillę należy lekko docisnąć). Quesadilla z pieczarkami i karmelizowaną cebulą jest gotowa. Gotową quesadillę przekrój na trzy części i podawaj od razu.


Wypróbuj także <<quesadilla z tuńczykiem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *