Sok z aronii z jabłkami do smaku

Super zdrowy sok z aronii z dodatkiem słodkiego jabłka, które przełamuje cierpki smak aronii.

Super zdrowy sok z aronii z dodatkiem słodkiego jabłka, które przełamuje cierpki smak aronii. Sok z aronii jest przepyszny, ale nie każdemu „podejdzie”. Dlaczego? Aronia to jeden z najzdrowszych owoców. Cóż z tego, skoro z powodu jej cierpkiego smaku wielu osobom doskwiera tzw. zgaga. Dobrym rozwiązaniem, aby aronię jednak jadać lub pić jest zrobienie z niej soku. Aby pozbyć się jej cierpkości należy w tym przypadku zastosować pewien fortel. To działa, bowiem okazuje się, że taka kombinacja daje doskonałe efekty. Sok jest lekko kwaskowy, ale i lekko słodki. Pyszny. Samo zdrowie i smak.

Składniki

2 kilogramy dobrych, soczystych owoców aronii;
1 kilogram dobrych jabłek;
1 kilogram cukru;

Przepis na sok z aronii

Przygotuj 2 kilogramy dobrych, soczystych owoców aronii. Takie z własnego ogrodu będą oczywiście najlepsze. Owoce oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika na 2 do 3 dni.

Aronię rozmroź, a następnie przełóż do malaksera i miksuj pulsacyjnie na grubsze kawałki, przełóż do dużego garnka. Jeden kilogram dobrych jabłek podziel na ćwiartki, wypestkuj, również zmiksuj w malakserze i dodaj do aronii w garnku. Całość zasyp jednym kilogramem cukru, dolej pół litra wrzącej wody i doprowadź do wrzenia.

Gotuj owoce na średnim ogniu około 15 minut usuwając pojawiającą się pianę. Gdy owoce rozpadną się, a soku będzie już całkiem sporo przetrzyj wszystko przez drobne sito. Jeśli chcesz otrzymać klarowny sok, dodatkowo przelej go przez gazę. Sok jest gotowy do picia, jest mocno skoncentrowany, zatem najlepiej pić go z wodą mineralną albo jako dodatek do herbaty (z podanych ilości owoców soku wyszło około 2 litrów).

Sok z aronii pasteryzowanie i przechowywanie

Jeśli jednak chcesz przechować sok na zimę należy go zapasteryzować. W tym celu otrzymany sok wlej do garnka i podgrzej, aby był gorący. Gorący sok przelewaj do wyparzonych słoików, zakręć mocno każdy z nich i wkładaj do wyłożonego ściereczką garnka z wrzącą wodą tak, aby były zakryte wrzątkiem do wysokości 3⁄4. W taki sposób sok należy pasteryzować 20 minut.

Wyjmij słoiki z garnka, odwracaj do góry dnem i układaj każdy z nich na ściereczce. Następnie przykryj je drugą ściereczką i pozostaw do przestudzenia na drugi dzień. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu, rozkoszuj się smakiem owoców w dowolnej chwili.


Wypróbuj również mój przepis na syrop z sosny, panaceum dla każdego.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *