Bakłażan z piekarnika z tuńczykiem i serem

Bakłażan z piekarnika to w mojej wersji bakłażan przekrojony wzdłuż na połowę, pieczony, następnie wypełniony tuńczykiem z puszki i posypany startym serem, na koniec ponownie zapieczony.

Bakłażan z piekarnika to najlepszy i chyba najłatwiejszy sposób na pałaszowanie tego ciekawego warzywa. Sam bakłażan składa się w 90 procentach z wody i nie ma jakiegoś wybijającego się smaku. Z tego też powodu dobrze sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Zupełnie inaczej jednak nasz bohater smakuje, gdy go zapiec. Pieczenie wydobywa z niego smak, a wzbogacony o intensywne składniki staje się kompletnym daniem. Zwykle pysznym i niezastąpionym. W poniższym przepisie proponuję łatwy obiad z pieczonym bakłażanem w roli głównej z dodatkiem tuńczyka.

Składniki

1 średni bakłażan
puszka tuńczyka lub sałatki z tuńczykiem
łatwo rozpiekający się ser
oliwa extra vergine
natka pietruszki
sól, pieprz

Bakłażan z piekarnika przepis

Wyjmij tuńczyka z puszki, przełóż do miski i ugnieć widelcem. Nie ma nic złego z puszkowanym tuńczyku (tutaj nawet jest to sałatka nicejska z tuńczykiem), o ile w składzie nie ma żadnych świństw. Czytaj etykiety, to ważne. Posiekaj trochę natki pietruszki, dodaj do tuńczyka, zamieszaj całość, a następnie wstaw do lodówki, wykorzystasz go póżniej.

Bakłażana przekrój wzdłuż na połowę. Ostrym małym nożem natnij miąższ w obu połówkach na krzyż. Uważaj, aby nie przeciąć skórki warzywa. Posól wnętrze warzywa, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem  Następnie umieść obie połówki bakłażana w naczyniu żaroodpornym. Polej miąższ warzywa oliwą i wmasuj ją w każdy jego zakamarek. Następnie odwróć połówki na drugą stronę i skrop skórkę bakłażana oliwą.

Włóż naczynie z bakłażanem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (nieco powyżej środkowej półki) i zapiekaj 30 do 40 minut. Gdy miąższ bakłażana jest już miękki wyjmij naczynie z piekarnika. Odwróć bakłażana wnętrzem do góry. Następnie widelcem delikatnie ugnieć miąższ w obu połówkach warzywa.

Bakłażan z piekarnika sposób podania

Nałóż na ugnieciony miąższ bakłażana wcześniej przygotowanego tuńczyka. Całość posyp startym serem. Włóż naczynie do piekarnika (górna półka) i zapiekaj 5 do 10 minut do czasu, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Nie przypal! Podawaj z ostrym sosem posypany posiekaną natką pietruszki.


Przygotuj również kalmary faszerowane szynką danie prosto ze słonecznej Chorwacji.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *