Bób z ziemniakami to danie bardzo wiosenne. Danie ma charakter jednogarnkowy co oznacza, że jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a po obiedzie nie będzie wielkiego zmywania. Gęstość dania reguluj według własnego uznania pamiętając, że w tym daniu ilość oliwy winna być nieco większa. A i część ziemniaków z powodzeniem może się rozpaść. Eksperymentuj, bo danie choć mało efektowne w efekcie końcowym jest pyszne. Warto.
Składniki
dwie garści świeżego lub mrożonego bobu;
2 duże ziemniaki;
dymka;
duży pęczek koperku;
1-2 pomidory;
suszone oregano;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;
Przepis na bób z ziemniakami
Bób, jeśli jest w strąkach, koniecznie go z nich wyłuskaj. Jak dla mnie najlepszy jest ten całkiem mody bób, ponieważ nie jest jeszcze zbyt mączysty. Ziemniaki obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Pomidory pozbaw skórek i drobno posiekaj. Oczywiście zamiast pomidorów możesz użyć np. domowy przecier pomidorowy. Dymkę wraz z cebulkami drobno posiekaj.
Do garnka wlej pół szklanki dobrej oliwy. Nie musi to być oliwa extra vergine, ale też w żadnym wypadku nie jakieś chemiczne wytłoczyny. Że dużo oliwy? To przepis z Krety, inaczej się nie da. Oliwę lekko podgrzej w garnku, a następnie wrzuć posiekane dymkę i cebulkę. Smaż krótko na niezbyt mocnym ogniu. Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, a także bób. Smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu. Podczas gdy warzywa się smażą posiekaj koperek.
Bób z ziemniakami idealne danie dla wegan
Do przesmażonych warzyw dorzuć posiekane pomidory lub przecier pomidorowy, a następnie dolej do garnka nieco gorącej wody. Dodaj sól i pieprz i duś warzywa około 10 minut na wolnym ogniu. Gdy warzywa są miękkie dopraw danie suszonym oregano oraz ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć do dania koperek. Na koniec do dania możesz wlać jeszcze 1-2 łyżki oliwy do smaku. Gotowe. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem oraz szklaneczką czerwonego wina.