Ciecierzyca po indyjsku z pomidorami

Ciecierzyca duszona po indyjsku w aromatycznych przyprawach z pomidorach i świeżą kolendrą.

Ciecierzyca po indyjsku to aromatyczna podróż do Indii. W kilkanaście minut zasmakujesz niebywałych aromatów i smaków i to w daniu, które przyrządzi nawet kompletny amator. Oprócz przypraw, co w kuchni indyjskiej jest oczywiste, potrzebować będziesz jedynie ciecierzycy z puszki i pomidorów. Ciecierzyca po indyjsku to bardzo sycące danie, które latem wyciśnie siódme poty, a zimą rozgrzeje. Jeśli w kuchni używasz jedynie soli, a pieprz to dla Ciebie to już ekstrawagancja odpuść sobie to danie. Nie jest dla Ciebie.

Składniki

2 puszki ciecierzycy;
puszka pomidorów;
1 cebula;
łyżka startego imbiru;
pęczek świeżej kolendry;
1 łyżeczka mielonej kurkumy;
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego;
2 łyżeczki mielonej kolendry;
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala;
cytryna;
sól;

Ciecierzyca po indyjsku przepis

Przygotuj wszystkie składniki. Oczywiście ilości „suchych” przypraw są orientacyjne, zwykle na koniec i tak dorzucam jeszcze szczyptę dla podkręcenia smaku. Odmierz przyprawy suche, a następnie zetrzyj świeży imbir. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć kmin rzymski i energicznie mieszając smaż go około 20 sekund, po czym dorzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu około 5 minut, aby cebula lekko zbrązowiała. Następnie wrzuć na patelnię imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i pieprz kajeński. Smaż 1 minutę. Dodaj puszkę pomidorów, sok z połowy cytryny, a także pół szklanki wrzącej wody. Posól do smaku i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 5 minut.

Ciecierzyca po indyjsku sposób podania

Dodaj odcedzoną ciecierzycę, dopraw do smaku niecałą łyżeczką przyprawy garam masala. Jeśli potrzeba dodaj jeszcze nieco mielonej kolendry, kminu rzymskiego, soku z cytryny i pieprzu kajeńskiego. Ciecierzyca po indyjsku będzie gotowa za kilka minut. Podawaj z listkami świeżej kolendry oraz cząstką cytryny lub limonki celem wzbogacenia smaku dania świeżo wyciśniętem sokiem z cytrusa.


Oto <<zupa kalafiorowa po indyjsku>> czyli pełnia smaków i aromatów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *