Jajka faszerowane szprotkami i kaparami

Jajka faszerowane szprotkami wędzonymi to skorupki jajek wypełnione farszem z ugotowanych jajek, szprotek wędzonych zmieszanych z majonezem, śmietaną i kaparami.

Jajka faszerowane szprotkami wędzonymi to skorupki jajek wypełnione farszem przygotowanym z ugotowanych jajek, szprotek wędzonych zmieszanych z majonezem, śmietaną i kaparami. Tak przyrządzone jajka to bardzo fajna i prosta przekąska, która nadaje się i na tzw. domówkę, ale i na specjalne uroczystości. Owszem, finezji pewnie tutaj nie ma, ale tak przygotowane jajka naprawdę smakują dobrze. Fajnie jest przygotować je dzień wcześniej tak, aby farsz nieco się przegryzł. W następnym dniu po ich przyrządzeniu bowiem jajka faszerowane wędzonymi szprotkami zdecydowanie zyskują na smaku. Pamiętaj jednak, aby wyjąć je z lodówki około godziny przed ich konsumpcją, aby farsz nabrał temperatury pokojowej.

Składniki

4 duże jajka;
puszka szprotek wędzonych w oleju (170 gramów netto ryby);
łyżka kwaśnej, gęstej śmietany;
1 łyżeczka kaparów;
pęczek szczypiorku;
pieprz;

Przepis na jajka faszerowane szprotkami

Ugotuj jajka na twardo, a następnie przestudź je. Przestudzone (ale nie zimne) jajka ostrym, dużym nożem przetnij wzdłuż na połowę razem ze skorupkami. Należy pamietać, aby zrobić to ostrożnie aby nie uszkodzić skorupek. Z przekrojonych jajek wyjmij żółtka, przełóż je do miski, dobrze rozgnieć widelcem, a następnie dodaj do nich śmietanę. Dobrze wymieszaj aby uzyskać gładką masę. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Otwórz puszkę ze szprotkami i wyjmij ryby (dowiedz się co to jest szprot). Odsącz je z oleju. Do miski z żółtkami włóż posiekane drobno szprotki, posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojone kapary (tylko jeśli szprotki nie są zbyt słone). Następnie wymieszaj dokładnie farsz na jednolitą masę doprawiając w razie konieczności którymś z użytych wcześniej składników.

Z przepołowionych jajek wyjmij delikatnie małą łyżeczką białka jajek tak, aby nie naruszyć skorupek. Białka jajek posiekaj drobniutko i dodaj do wcześniej przygotowanego farszu ze szprotkami. Całość dobrze wymieszaj.

Jajka faszerowane szprotkami propozycja podania

Tak przygotowanym farszem wypełnij dokładnie skorupki jajek, aby ich nie naruszyć i nie połamać. Podawaj z dodatkiem kawioru, wędzonego łososia lub ulubionego sosu na wierzchu.


Koniecznie wypróbuj mój przepis na jajka faszerowane łososiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *