Jajecznica ze słoniną wędzoną

Jajecznica z wiejskich jajek przyrządzona ze słoniną wędzoną na zimno podana ze skwarkami z niej wytopionymi i posypana świeżą dymką.

Jajecznica przygotowana z wiejskich jajek od dorodnej kury ze słoniną wędzoną na zimno podana ze skwarkami z niej wytopionymi i posypana świeżą dymką. I jak tutaj nie kochać naszych kur znoszących, bez kozery powiem, złote jaja. Może warto jeszcze pochwalić ludzi, którzy z pietyzmem traktują słoninę wieprzową i potrafią ją wędzić w tak doskonały sposób, że ta smakuje lepiej jak niejedna wędlina. Czapki z głów.

Składniki

3 świeże wiejskie jajka
mały plasterek słoniny wędzonej na zimno
zielona część dymki (1 sztuka)
sól, pieprz;

Jajecznica ze słoniną wędzoną przepis smakowity

Świeże wiejskie jajka oraz słonina wędzona na zimno to podstawa, aby ta jajecznica zaszokowała Cię wybitnym smakiem. Oba te składniki kupisz np. na krakowskim Nowym Kleparzu (jajka „u baby”, a słoninę „u Węgra”). Słoninę wędzoną pokrój w niedużą kostkę, a następnie wrzuć na zimną patelnię. Włącz ogień pod patelnią i wytapiaj tłuszcz ze słoniny bardzo powoli na wolnym ogniu.

Podczas gdy słonina się topi jajka wybij do miski, dodaj do nich nieco soli (ostrożnie, bo słonina również zawiera sól) i świeżo zmielonego pieprzu. Następnie rozkłóć jajka widelcem według własnego uznania. Gdy tłuszcz ze słoniny jest już wytopiony, a z samej słoniny pozostały skwarki wlej na patelnię masę jajeczną. Natychmiast zgaś ogień pod patelnią, a do masy jajecznej wrzuć posiekaną zieloną część dymki.

Delikatnymi ruchami drewnianej szpatułki mieszaj masę jajeczną na patelni aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy. Podawaj z kromką wiejskiego chleba posmarowaną wiejskim masłem.


Przygotuj prawdziwe <<oryginalne leczo węgierskie>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *