Udo z gęsi pieczone z jabłkami

Udo z gęsi pieczone, doprawione suszonym majerankiem upieczone razem z jabłkami podane w sosem własnym z przetartymi pieczonymi jabłkami.

Udo z gęsi pieczone to niezła alternatywa dla pieczonej całej gęsi, choć nie ukrywam, że osobiście wolę piec całą gęś. Gdy jednak zdarza mi się dostać gęsie udka sprawdzonego pochodzenia nie waham się ich użyć. O ile kupując gęś owsianą rasy białej kołudzkiej masz pewność, że gęś jest świeża i upiecze się w normalnym czasie, o tyle zakup gęsi w sklepach wiązać się może z wielką niewiadomą. Jeżeli źle trafisz otrzymasz udka od starej gęsi, które dodatkowo przeleżały się w różnych magazynach. Takie udka pieczone nawet kilka godzin nigdy nie będą miękkie i soczyste. Dlatego gęsie udka pieczone na tak, ale tylko ze sprawdzonego źródła.

Składniki

4 gęsie udka;
1,5 kilograma jabłek winnych (np. szara reneta);
suszony majeranek;
kilka ząbków czosnku;
krem balsamiczny;
sól, pieprz;

Przepis na pieczone udo z gęsi

Udo z gęsi umyj pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Następnie obierz czosnek, zmiażdż go w moździerzu i natrzyj nim mięso. Podobnie wetrzyj w każdą gęsią nogę dość sporo suszonego majeranku. Tak przygotowaną gęsinę włóż do szklanego naczynia, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 1 do 2 godzin, aby przeszła aromatami.

Około 1 kilograma jabłek winnych (poznaj odmiany jabłek w Polsce) pozbaw nasion wewnętrznych, pokrój w ćwiartki i rozłóż na dnie dużej blachy wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Na jabłkach połóż gęsie nogi skórą do góry. Rozgrzej piekarnik do temperatury 225 stopni (grzanie góra dół). Blachę przykryj folią aluminiową. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę 225 stopni zmniejsz temperaturę do 160 stopni i od razu włóż blachę z gęsimi udami do piekarnika. Piecz mięso 2 godziny.

Co 30 minut podlewaj mięso powstałym sosem z dna blachy. Mięso powinno zacząć się delikatnie rumienić już po pierwszej godzinie pieczenia.

Jak wiemy gęsina gęsinie nierówna. Jeżeli po 2 godzinach mięso nadal będzie wymagało pieczenia dodatkowo piecz je jeszcze przez 30 minut. Na ostatnie kilkanaście minut pieczenia włóż na blachę obok mięsa 3 całe jabłka winne.

Dalsze wydłużanie czasu pieczenia gęsiny w tym przypadku nie jest wskazane. Jeżeli mięso nadal jest twarde wnioski są oczywiste. Niestety. Ale nie martw się, jeżeli masz zdrowe zęby podołasz. Wyjmij mięso z blachy i luźno przykryj folią aluminiową aby „odpoczęło”. Jeśli uważasz, że Twoje udo gęsie jest zbyt blade uprzednio włóż je na górną półkę pod grilla na 2 do 3 minut, do zrumienienia.

Pora na przyrządzenie sosu. Pozwól blasze chwilę postać, a następnie zlej do słoika zebrany na powierzchni tłuszcz.

Porada-> gęsi tłuszcz możesz wykorzystać później do celów kulinarnych.

Pozostałe na blasze całkowicie rozpieczone jabłka przełóż do rondelka i dolej odrobinę wody. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to potrzebne i koniecznie suszonym majerankiem. Postaw na gaz i gotuj chwilkę na wolnym ogniu.

Jeżeli smak jest OK przecedź sos przez sito. Jest gęsty, więc wymaga dodatkowo przetarcia go. Zrób to, a sos zyska na smaku. Sos jest teraz wyraźniej rzadszy. Spróbuj, czy smaczny. Dopraw kilkoma kroplami kremu balsamicznego, to mój patent, który podnosi wyraźnie walory smakowe sosu do gęsiny. Choć niestety burzy kolor sosu.

Udo z gęsi propozycja podania

Podawaj na sosie z pieczonych jabłek winnych, z kaszą gryczaną z pestkami granatu, modrą kapustą i dodatkowo kawałkami pieczonych jabłek winnych.


Wypróbuj znakomity przepis na pierogi z gęsiną.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *