Kaczka pieczona po poznańsku z jabłkami

Świeża kaczka natarta suszonym majerankiem i wypełniona jabłkami a następnie pieczona.

Kaczka pieczona jest prawdziwym smakołykiem. Wiem, że jest niemała grupa osób, które nie przepadają za mięsem kaczki. Upieczenie kaczki w całości daje możliwość spróbowania każdego z elementów mięsa tego ptaka, dzięki czemu można porównać smak. Komu bowiem kacza pierś wydaje się zbyt intensywna w smaku ten z pewnością zakochać się może w kaczej nóżce. Soczystej, delikatnej i po prostu genialnej w smaku. Pamiętać należy, że kaczka musi się piec stosunkowo długo. Warto również wiedzieć, że na kaczce nie ma oszałamiającej ilości mięsa, więc na rodzinny obiad warto wybrać taką o wadze 2 kilogramów.

Składniki

kaczka barbarie o wadze 2 kilogramów;
4 winne jabłka (np. szara reneta);
suszony majeranek;
masło;
sól, pieprz;

Kaczka pieczona w całości przepis

Kaczkę umyj i dokładnie osusz. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wetrzyj w nią również sporą ilość suszonego majeranku. Kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj je pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny. Jabłka wypestkuj, pokrój w ósemki. Posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Wymieszaj delikatnie całość.

Przygotowujemy kaczkę do pieczenia

Wyjmij kaczkę z lodówki około godziny przed planowanym pieczeniem i zdejmij pokrywę naczynia. Ręcznikiem papierowym wyczyść wnętrze kaczki, a następnie faszeruj kaczkę jabłkami. Kaczkę należy teraz zaszyć. Użyj do tego małych wykałaczek, które wbijaj w skórę brzucha co jeden centymetr. Następnie sznurkiem kuchennym przewiąż wykałaczki zamykając w ten sposób wnętrze ptaka.

Pieczemy kaczkę w całości

Rozłóż na kaczce kilka plasterków masła i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na środkową półkę (nie za wysoko). Piecz 30 minut. Po upływie 30 minut kaczka będzie już nieźle „złapana” na rumiano. Zmniejsz temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza, przykryj naczynie pokrywą i piecz kaczkę 1 godzinę.

Zlej z naczynia żaroodpornego tyle tłuszczu, ile się da. Będzie go całkiem sporo. Polej kaczkę pieczoną kilkoma łyżkami tego tłuszczu. Przykryj ponownie naczynie żaroodporne i piecz kaczkę kolejną godzinę polewając ją jednak co kwadrans wytopionym tłuszczem. Kaczka będzie upieczona po około 2,5 godzinie łącznego pieczenia, ale jest to czas orientacyjny. Świetnym wyjściem jest skorzystanie z termometru i wbicie go w najgrubszy kawałek mięsa kaczki. Gdy termometr wskaże około 92 stopnie Celsjusza kaczka jest gotowa.

Kaczka musi się zarumienić

Gdy kaczka jest już miękka, ale nie jest jeszcze ładnie zrumieniona możesz zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego, podnieść kaczkę na wyższą półkę piekarnika i podkręcić temperaturę do 250 stopni Celsjusza. Po 2-3 minutach powinna być gotowa. Jeżeli jednak potrzymasz ją w takiej temperaturze dłużej mięso wyschnie.

Kaczka pieczona propozycja podania

Skoro po poznańsku to obowiązkowo podać należy obok <<modra kapusta>>. No i nie zapomnij, że Twoja kaczka ma w sobie pyszne jabłuszka, które koniecznie należy podać do obiadu.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *