Krokiety z dorsza suszonego i ziemniaków

Krokiety z dorsza suszonego gotowanego i połączonego z gotowanymi ziemniakami doprawione gałką muszkatołową i smażone krótko w głębokim tłuszczu.

Krokiety z dorsza suszonego, czyli Bolinhos de Bacalhau, bo tak brzmi w oryginale nazwa tego dania, to maleńkie krokieciki przygotowane z solonego, suszonego dorsza (bacalhau) oraz puree ziemniaczanego. O dorsza suszonego w naszym kraju jest trudno. W dodatku po jego zakupie trzeba go kilkanaście godzin moczyć w wodzie, którą trzeba dość często wymieniać. Raz na czas w sklepach pojawia się bacalhau mrożony w niewielkiej glazurze. Po jego rozmrożeniu nadaje się od razu do przyrządzenia. Można nim zastąpić tego suszonego. Bardzo polecam, to właśnie na jego bazie powstały te krokieciki z suszonego dorsza.

Składniki

500 gramów dorsza bacalhau (suszony lub mrożony);
1 litr mleka;
500 gramów mączystych ziemniaków;
pęczek zielonych szparagów;
1 średnia cebula;
natka pietruszki;
1 jajko;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;

Przepis na krokiety z dorsza suszonego

Potrawę tę możesz przygotować zarówno z bacalhau suszonego jak i mrożonego. Ja użyłem mrożonego.

Przygotuj dorsza na krokiety

Na początek rozmroź około 500 gramów bacalhau. Rybę najlepiej rozmrażać poprzez przełożenie jej z zamrażalnika do lodówki i pozostawienie jej tam przez całą noc. Jeśli używasz dorsza suszonego musisz go moczyć przez 48 godzin często zmieniając wodę.  Rozmrożoną rybę umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, a następnie zalej 1 litrem mleka. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut od momentu zagotowania.

Przygotuj szparagi zielone

Zielone szparagi umyj i poodkrawaj z nich włókniste końcówki, nie wyrzucaj ich, lecz zamroź je w woreczku. Jak uzbierasz ich więcej będą stanowić doskonałą bazę na zupę szparagową. Oczywiście szparagi to sezonowy dodatek do krokiecików. Zawsze używaj warzyw sezonowych. Szparagi skrop odrobiną oliwy, a następnie smaż na patelni grillowej, aż będą „al dente”. Jeżeli wolisz miększe szparagi to przed grillowaniem gotuj je 2 minuty, a następnie wyjmij i przelej zimną wodą.

Ugotuj ziemniaki na krokiety z dorsza suszonego

Obierz ziemniaki (mniej więcej tyle samo wagowo, co ryby) i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedź i przepuść przez praskę, aby były puszyste.

Krokiety z dorsza suszonego sposób przygotowania

Ugotowaną rybę pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie oddziel mięso od ości i skóry i posiekaj je drobno. Posiekaną rybę dodaj do ziemniaków, a następnie dodaj startą niedużą cebulę, garść natki pietruszki i wbij jedno jajko. Wszystko posól, popieprz, a także dodaj świeżo startej gałki muszkatołowej. Wyrób na gładką masę. Dwoma łyżkami formuj krokiety z dorsza suszonego. Najlepiej rób to na bieżącą, a nie na zapas.

Smażenie krokietów z dorsza

Krokiety z dorsza suszonego smaż na oleju nagrzanym do temperatury 180 stopni (mniej więcej, chodzi o to, by ich nie spalić, ale też nie smażyć za długo, bo nasiąkną tłuszczem) przez około 3 minuty. Na koniec odsącz krokiety na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krokiety z dorsza suszonego podawaj z grillowanymi szparagami i ostrym sosem piri piri.


Wypróbuj również jak doskonale i nietuzinkowo smakuje ryba po chińsku w pięciu smakach.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *