Makaron z pieczonymi warzywami i rozmarynem

Makaron podanymi z pieczonymi warzywami o smaku czosnku i rozmarynu.

Makaron z pieczonymi warzywami może być posiłkiem pełnowartościowym. W tym względzie całkowicie zgadzam się z tymi, którzy uważają, że posiłek bezmięsny może być naprawdę smaczny. Solidna porcja makaronu rigatoni podkręcona wspaniałym smakiem pieczonych warzyw gwarantuje, że to danie wejdzie na stałe do Twojego menu. Oczywiście możesz użyć innego makaronu, jednak idea jest taka, aby zarówno makaron, jak i warzywa miały zbliżoną wielkość. Dzięki temu danie nie tylko dobrze smakuje, ale również dobrze wygląda, a je się je bardzo wygodnie.

Składniki

250 gramów makaronu rigatoni;
garść parmezanu;
1 kilogram dyni;
duża cukinia;
1 duża czerwona papryka;
2 ząbki czosnku;
1-2 gałązki świeżego rozmarynu;
1 papryczka chili;
natka pietruszki;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z pieczonymi warzywami

Dynię obierz ze skóry, wypestkuj. Paprykę umyj, osusz i pozbaw nasion. Cukinię dokładnie wyszoruj, osusz, a następnie przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż pestki. Tak przygotowane warzywa pokrój w grubą kostkę o zbliżonej wielkości. Do warzyw dodaj drobno posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chili, posiekane listki rozmarynu, a także obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

Całość posól i popieprz. Warzywa polej 2 łyżkami oliwy i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Następnie rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być „al dente”.

Podczas gdy warzywa się pieką zetrzyj garść parmezanu lub innego, dobrego sera i posiekaj mały pęczek natki pietruszki. W osobnym garnku ugotuj makaron we wrzącej, dobrze osolonej wodzie. Makaron odcedź, a następnie wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj upieczone warzywa, natkę pietruszki, a na koniec skrop wszystko odrobiną oliwy. Wymieszaj delikatnie.

Wyłóż danie na talerz i tuż przed podaniem posyp odpowiednią ilością startego sera.


Spróbuj również unikalny makaron z mortadelą i warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *