Clafoutis ciasto z wiśniami rodem z Francji

clafoutis ciasto z wiśniami z Francji

Clafoutis (czytaj klafuti) to jedno z najprostszych ciast, jakie kiedykolwiek upiekłem. Przy całej swojej prostocie zachowuje niewiarygodnie pyszny smak, a dzięki możliwościom dowolnej interpretacji jest prawdziwym ulubieńcem amatorów słodkości. W oryginale używa się wiśni lub czereśni (z pestkami), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych owoców. Podobnie ze strukturą ciasta. Winno być raczej konsystencji budyniu, ale również nic nie stoi na przeszkodzie, aby dało się je kroić nożem. Pamiętaj, Twoja kuchnia Twój wybór. A zatem do dzieła.

Składniki

500 gramów wiśni lub czereśni;
200 ml słodkiej śmietanki;
100 gramów mąki pszennej;
3 wiejskie jajka;
50 gramów drobnego cukru;
1 łyżka ekstraktu waniliowego;
masło;
sól;

Przepis na clafoutis ciasto z wiśniami

Na początek uwaga, jeżeli wolisz luźniejsze ciasto w tym deserze użyj poza wskazanymi składnikami jeszcze 100-150 ml mleka.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajka i wlej śmietankę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub wanilię. W clafoutis wanilia winna być być na tyle wyczuwalna, aby podkreślić smak wiśni. Na koniec wsyp cukier, najlepiej trzcinowy. Podana przeze mnie ilość cukru jest niewielka. Jeśli nie przepadasz za kwaśnym smakiem wiśni możesz jeszcze trochę tego cukru dorzucić. Ważne jest też, jak słodkie są Twoje owoce. Moje wiśnie były wyjątkowo słodkie (jak na wiśnie), więc ta ilość cukru w zupełności wystarczyła. Mikserem ręcznym delikatnie wymieszaj składniki. Tak, ciasto na clafoutis wygląda i ma konsystencję takie, jak ciasto na naleśniki. I tak ma właśnie być.

Formę do tarty o średnicy około 24 centymetrów dobrze wysmaruj masłem. Wlej do formy ciasto na wysokość pół centymetra. Zapiekaj ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 2 minuty. Ta czynność nie jest obowiązkowa. Ma ona na celu zapobieżenie osadzaniu się wiśni na spodzie formy, co może utrudnić wykładanie ciasta po jego upieczeniu. Wyjmij formę z piekarnika, a następnie delikatnie rozłóż na cieście wiśnie. Sugeruję zostawić pestki, dzięki czemu z ciasta nie zrobi się „ciapa”. Na koniec zalej wszystko pozostałym ciastem.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30-35 minut. Ostatecznie o właściwym upieczeniu ciasta zadecydować powinien test suchego patyczka.

Clafoutis propozycja podania

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozwól mu nieco przestygnąć. Ciasto z czasem nieco opadnie, ale nie jest to żaden powód do zmartwień. Będzie i tak przepyszne. Gdy ciasto jest jeszcze letnie posyp je obficie cukrem pudrem. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Świetnie smakuje z domową bitą śmietaną albo z lodami.


Wypróbuj również przepis na pyszne naleśniki z dżemem i owocami leśnymi. Przygotuj także mocno owocowy roster wiśniowy taki z dodatkiem wanilii i cynamonu. Coś pysznego1


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *