Klopsy z indyka z kurkami szparagami i bobem

Klopsy z indyka przyrządzone zostały z mielonego mięsa z podudzi indyka. Po ich przyprawieniu klopsy były duszone wraz ze świeżymi grzybami, zielonymi szparagami i bobem, a na koniec powstały podczas ich duszenia sos został doprawiony śmietaną.

Klopsy z indyka przyrządzone zostały z mielonego mięsa z podudzi indyka. Po ich przyprawieniu klopsy były duszone wraz ze świeżymi grzybami, zielonymi szparagami i bobem. Na koniec powstały podczas ich duszenia sos został doprawiony śmietaną. Moje klopsy z indyka z grzybami leśnymi i delikatnymi szparagami to pracochłonne, ale pyszne danie. Najlepiej jest przygotować odpowiednio więcej klopsów tak, aby trud ich wykonania opłacił się i można było się nimi zajadać przez co najmniej dwa lub więcej dni. Oczywiście możesz użyć filetów z indyka lub nawet gotowego mięsa mielonego z indyka, ale zapewniam, że mięso z podudzia indyczego jest dużo smaczniejsze. Trud jego pozyskania poprzez własną obróbkę w ostatecznym rachunku naprawdę się opłaca.

Składniki

2 duże podudzia indycze o łącznej wadze 1,5 kilograma;
pęczek zielonych szparagów;
200 gramów kurek;
200 gramów bobu;
duży pęczek koperku;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
1 jajko;
2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej;
kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na klopsy z indyka z kurkami

Oddziel mięso indyka od kości,  nie jest to tak łatwa czynność, jak w przypadku kurczaka, albowiem indyk ma sporo drobnych, podłużnych chrząstek i kości. Jestem jednak pewny, że dasz sobie radę. Kości indycze włóż do garnka, lekko posól, popieprz, dodaj jarzynę (jak do rosołu) i gotuj około 45 minut, aby uzyskać smakowity wywar. Następnie odcedź wywar, a najlepiej przecedź go przez gazę, aby pozostał czysty.

Mięso zmiel w maszynce razem z jedną cebulą i 2 ząbkami czosnku, a na koniec przepuść przez nią miąższ z kromki pszennego chleba. Do mięsa (z 2 nóg indyczych powinno go być około 750 gramów) dodaj posiekany koperek (połowę dużego pęczka). Dodaj również 2 łyżeczki ulubionej przyprawy, a także 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki. Wbij do mięsa 1 jajko i wsyp 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej. Wymieszaj wszystko dobrze, aż uzyskasz lekko klejącą się masę. Z uzyskanej masy mięsnej formuj klopsy z indyka wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na folii spożywczej, aby nie przywarły do podłoża. Mnie wyszło 15 sztuk takich klopsików.

Porada-> wielkość klopsów zależy jedynie od Twoich preferencji, jednak te mniejsze klopsy z indyka łatwiej się ugotują.

Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, a kurki oczyść. Do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą wrzuć bób i gotuj go kilka minut, aż stanie się „al dente”. Następnie dorzuć szparagi i gotuj wszystko jeszcze 3 minuty. Odcedź warzywa i przelej zimną wodą. Odstaw na bok.

Klopsy z indyka obtocz w mące, a następnie smaż kilka minut na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Gdy klopsy ładnie zbrązowieją przełóż je do garnka,  klopsy powinny być tak usmażone, że właściwie nadają się już do jedzenia. Do klopsów wlej ugotowany na kościach z indyka wywar, tyle, aby te klopsiki prawie przykrył. Postaw garnek na gaz na minimalnym ogniu. W tym czasie „wykończ” danie.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła (patelnię możesz umyć najpierw po klopsach, ale równie dobrze możesz smażyć na pozostałym z ich smażenia tłuszczu, Twój wybór) i przesmaż obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dorzuć do niej kurki i smaż je 4 minuty. Przesmażone na cebuli grzyby przełóż do klopsów.

Porada-> grzyby kurki smaż ledwie kilka minut w przeciwnym razie stwardnieją.

Do klopsów dodaj również pokrojone w 1-2 centymetrowe kawałki szparagi. Ugotowany bób obierz ze skórek i również wrzuć do klopsików. Do dania wlej zahartowaną, a wcześniej rozmieszaną z odrobiną mąki kwaśną śmietanę,  nie wiem dokładnie ile. Ja daję dość sporo, bo uwielbiam śmietanę. Zagotuj danie, wyłącz gaz pod garnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem (jeżeli trzeba) i wrzuć garść (drugą połowę dużego pęczka) koperku.

Podawaj najlepiej w młodymi ziemniakami, a całość posyp świeżym koperkiem.


A może pyszny wykorzystasz mój przepis na klopsy z indyka w sosie pomidorowym?


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *