Polędwiczka faszerowana grzybami oraz serem

Cała polędwiczka wieprzowa przekrojona wzdłuż na połowę, rozbita na duży płat mięsa, a następnie faszerowana grzybami i serem, zawinięta i zapieczona.

Cała polędwiczka wieprzowa przekrojona wzdłuż na połowę, rozbita na duży płat mięsa, a następnie faszerowana grzybami i serem, zawinięta i zapieczona. Proste? Moja polędwiczka faszerowana to nieco bardziej wymagająca wersja przygotowania polędwiczki wieprzowej. Jej przygotowanie jest bardziej czasochłonne aniżeli przyrządzenie tradycyjnej  polędwiczki. Jednak ta wersja daje całkiem nowe możliwości faszerowania mięsa czym popadnie. Ser użyty do faszerowania powinien być w miarę dobrze rozpiekający się, ale z uwagi na nieco dłuższy proces przyrządzania dania winien być pokrojony w dość grube kawałki lub plastry. Taka polędwiczka faszerowana znakomicie uświetni przyjęcie lub „ozdobi” świąteczny stół.

 

Składniki

polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 gramów;
garść suszonych podgrzybków;
1 cebula;
suszony cząber lub Twoja ulubiona mieszanka przypraw;
twardy ser żółty (np. kaszkawał);
sól, pieprz;

Polędwiczka faszerowana przepis

Garść suszonych podgrzybków mocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu 30 minut do miękkości. Ugotowane grzyby odcedź, posiekaj drobniutko i przesmaż z posiekaną w drobną kostkę cebulą.

Około 500 gramową polędwiczkę wieprzową pozbaw błonek, a następnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Polędwiczkę natnij wzdłuż przez środek (końce pozostaw nietknięte) i delikatnie rozbij płaską stroną tłuczka na niezbyt cienki płat. Pora na przyprawienie mięsa, ja użyłem świetnej bułgarskiej przyprawy, której głównym składnikiem jest cząber. Ty użyj swoich ulubionych. Mięso posyp przyprawą, a następnie nałóż na nie przez środek (wzdłuż) pokrojony w kosteczkę ser żółty. Na serze  rozłóż przesmażone grzyby z cebulą. Na grzyby nałóż jeszcze jedną warstwę sera żółtego.

Polędwiczkę zwijaj wzdłuż zakładając końce do środka, aby podczas obróbki cieplnej ser nie wypłynął na wierzch.  Zwiąż polędwiczkę sznurkiem kuchennym, a następnie obsmażaj je krótko na patelni na mocnym ogniu do lekkiego zrumienienia się. Polędwiczkę faszerowaną przełóż do naczynia żaroodpornego, polej niewielką ilością oliwy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Znakomicie smakuje z różnymi dodatkami, wybierz swój ulubiony.


Zobacz przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *