Krewetki smażone na oliwie z dodatkiem soku z cytryny, czosnku, chilli i natki pietruszki podane z makaronem spaghetti. Te krewetki z makaronem w lekkim sosem cytrynowym to danie proste i łatwe w wykonaniu. W dodatku smakuje wybornie. Takie danie będzie znakomitym poczęstunkiem dla szacownych gości, ale i zwykłym codziennym domowym obiadem dla całej rodziny. Dodatki, które czynią genialnym smak całości dozować należy jednak z rozsądkiem. Ich nadmiar może to danie zepsuć. Zachowanie więc w tym przypadku rozsądnych proporcji będzie jedynym trudniejszym zadaniem dla przyrządzającego to pyszne danie.
Składniki
10 surowych średniej wielkości krewetek
200 gramów makaronu spaghetti
cytryna
suszone płatki chilli
czosnek
natka pietruszki
oliwa
masło
sól
Przepis na krewetki z makaronem
Zacznijmy od przygotowania krewetek. ,Oderwij krewetkom łby i usuń pancerzyki pozostawiając jedynie te na końcu ogona. Natnij wzdłuż grzbiet każdej z krewetek i usuń przewód pokarmowy. Następnie przemyj krewetki i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Obierz 1 lub 2 ząbki czosnku i posiekaj grubo. Przygotuj również suszone płaski chilli. Zanim przystąpisz do przygotowania dania upewnij się, że krewetki są dobrze osuszone z wody.
W garnku z dobrze osoloną wodą gotuj makaron.
Podczas gdy makaron się gotuje na patelnię wlej 3 łyżki oliwy i dodaj łyżkę masła. Gdy masło zacznie się topić wrzuć na patelnię czosnek oraz płatki chilli. Ogień pod patelnią nie może być zbyt mocny, aby składniki nie przypaliły się. Wyciśnij od razu na patelnię sok z połowy cytryny. Wrzuć na patelnię krewetki. Lekko je posól i smaż 1-2 minuty. Następnie odwróć krewetki na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Krewetki w tym czasie powinny stać się różowe.
Odcedź makaron, a następnie wrzuć go na patelnię z krewetkami. Od razu zdecydowanym ruchem patelni wymieszaj krewetki z makaronem i pysznym sosem. Lekko czosnkowym, trochę pikantnym, z nutą orzeźwienia od soku z cytryny.
Krewetki z makaronem propozycja podania
Ilość soku z cytryny w sosie zależy od Twoich upodobań smakowych. Jeśli trzeba wciśnij go jeszcze trochę w tym momencie. Na koniec, gdy danie jest już gotowe, wrzuć nieco posiekanej natki pietruszki, aby nieco zneutralizować czosnek. Podawaj zaraz po przygotowaniu. Idealnym dodatkiem będzie kieliszek dobrego białego wina.
Przygotuj pyszne kalmary smażone na oliwie.