Makaron z karczochami i pomidorami na winie

Makaron ze świeżymi, drobno krojonymi i duszonymi karczochami z dodatkiem suszonych pomidorów.

Makaron z karczochami to danie nietuzinkowe. Uwielbiam karczochy pod każdą postacią. Wiosną i latem można je kupić świeże w dość przyzwoitej cenie. Fakt, ich obieranie jest kłopotliwe, ale czego nie robi się dla ich smaku i zdrowotnych właściwości. Oczywiście możesz użyć karczochów ze słoika, jeżeli nie chcesz trudzić się ich obieraniem. Makaron również wybierz, jaki lubisz. Do przygotowania tego dania zamiast części zwykłej oliwy możesz dodać tej z suszonych pomidorów i karczochów, jeśli akurat używasz gotowych karczochów ze słoika.

Składniki

250 gramów makaronu penne lub innego;
4 duże karczochy;
2 cytryny;
szklanka białego, wytrawnego wina;
2 ząbki czosnku;
1 mała cebula;
kilka suszonych pomidorów w oliwie;
sól, pieprz;

Przepis na makaron z karczochami

Przygotuj wszystkie składniki: 4 duże karczochy (winny być ciężkie, co oznacza, że mają dość wody, czyli są świeże, a ich łodygi winny być sprężyste), 2 cytryny, szklankę białego, wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 1 małą cebulę, kilka suszonych pomidorów w oliwie, 250 gramów makaronu penne lub innego.

Karczocha obierz z wierzchnich liści tak, aby pozostała część w większości z jasnymi liśćmi. Złap karczocha w dłoń i małym nożykiem zetnij pozostałe u nasady liście oraz wierzchnią warstwę łodygi karczocha (ruchem od góry w dół). Karczocha przetnij wzdłuż na pół i koniecznie końcem noża wydłub ze środka ostre igiełki oraz wewnętrzne, różowe listki. Tak przygotowanego karczocha wrzuć od razu do miski z wodą i sokiem z cytryn. Podobnie obierz pozostałe karczochy.

Porada-> karczochy natychmiast po obraniu umieść w misce z zimną wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały

Obierz i pokrój w drobną kostkę 1 małą cebulę oraz 4-6 sztuk suszonych pomidorów.

W małym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Dorzuć obrany i grubo posiekany czosnek. Smaż 1 minutę. Wrzuć posiekane karczochy, wlej pół szklanki białego wina, dodaj sól i pieprz. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i duś około 15 minut, aż karczochy zmiękną.

Podczas gdy karczochy się duszą ugotuj makaron w mocno gotującej się, dobrze osolonej wodzie.

Makaron z karczochami sposób podania

Karczochy winny być już „al dente”, wino odparowane, zatem dodaj do nich pokrojone suszone pomidory. Duś 3 minuty. Gdy karczochy są już gotowe dolej do nich odrobinę wody z gotowania makaronu i wymieszaj, aby powstał pyszny sos. Makaron odcedź i dodaj do karczochów. Wymieszaj. Twój makaron z karczochami jest właściwie już gotowy. Podawaj posypany parmezanem lub innym ulubionym serem.


Podejrzyj, jak zrobić pyszne, zobacz przepis na pulpety z łososia w sosie szparagowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *